Изберете страница

ЦРУ е изгубила контрола върху хиляди инструменти за шпионаж, чрез мобилни устройства, твърди WikiLeaks

В обширно комюнике, подкрепено с над 8000 документа, WikiLeaks разкри вчера как ЦРУ е създала и държала в тайна хиляди инструменти за шпионаж, чрез мобилни устройства. С помощта на разнообразен, зловреден софтуер, агенцията е следила телефоните на различни потребители, но сега тези хакерски инструменти вече не са под контрола й.

В документ със заглавие „Year Zero“, WikiLeaks разкрива как тайният софтуер е бил разпространяван сред правителствените хакери, а 8761 документа сочат плашещите мащаби на шпионажа. Тайно подразделение с над 5000 регистрирани потребители е създало над 1000 различни инструмента за проникване в целеви устройства в Латинска Америка, Европа и САЩ и именно то е отговорно за всички експлойти, „задни вратички“, троянски коне и вируси, които агенцията използва в тайните си операции по цял свят.

Един от хаковете например, разработен в сътрудничество с MI5,  цели да постави смарт телевизорите на Samsung в режим „Fake-Off“, като позволява използването на микрофоните им за запис на разговори и изпращането на данните по интернет до агенцията.

iOS устройствата са една от основните цели на ЦРУ, която е получила различни средства от GCHQ, NSA, FBI и подизпълнители като Baitshop, позволяващи й да заобиколи кодирането, използвано от приложения като WhatsApp и Telegram и да събира аудио и текстови данни от съобщенията, изпращани чрез тях. Агенцията е създала и използвала и инструменти, които превръщат устройствата в дискретни микрофони, контролирани дистанционно.

Документите разкриват как ЦРУ e пазила тези сериозни уязвимости в тайна, за да могат те да бъдат използвани по-късно, въпреки ангажимента от страна на администрацията на Обама, че те ще бъдат осветлени и това не е дало възможност на компании като Google и Apple да ги фиксират, оставяйки телефоните податливи на хакване. И докато това може би не е от сериозно значение за обикновения потребител, то такива устройства се използват от членове на Конгреса, високопоставени мениджъри и служители, които имат достъп до чувствителна информация.

WikiLeaks предупреждава, че много от тези инструменти вече са използвани от киберпрестъпниците и конкурентните агенции, тъй като подобна информация не може да бъде опазена ефективно.

В отговор на тези плашещи разкрития, Apple заяви пред TechCrunch:

Компанията е дълбоко ангажирана с опазването на неприкосновеността на личния живот и сигурността на своите клиенти. Технологията в днешните iPhone гарантира най-високо ниво на сигурност за данните и ние постоянно работим, за да я поддържаме. Нашите продукти и софтуер са проектирани, така че да получават бързи актуализации за сигурност, а първоначалният анализ покщазва, че много от изтеклите уязвимости са вече закърпени с последните ъпдейти на операционната система. Ние ще продължим работата си по бързото решаване на всички установени проблеми и съветваме клиентите да поддържат устройствата си актуализирани.“

Въпреки всичко това, подобна информация звучи плащещо, а мащабите на правителствения шпионаж, разкрити в документите са направо ужасяващи. В днешни дни подобни програми не могата да бъдат опазени за дълго, а попадането им в неподходящи ръце би било катастрофа.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This