Изберете страница

Бащата на литиево-йонната батерия предлага ново, три пъти по-добро решение

Ново откритие може би ще проправи път за батерии, които ще издържат повече и най-вече няма да се взривяват. Пробивът идва от страна на екип инженери, ръководени от Джон Гуденоу, който всъщност е създателят на литиево-йонната батерия, масово използвана днес в потребителската електроника.

Изследването е публикувано в Energy & Environmental Science през декември и популяризирано от Университета в Тексас миналата седмица и показва едно бъдещо „твърдо състояние“ (solid-state) на батерията, което потенциално може да задържи до три пъти повече енергия и се зарежда по-бързо от сегашните варианти.

Проектът все още е в ранен стадий на развитие, но ще избегне една от най-важните части на днешните литиево-йонни батерии – течния електролит, който ще бъде заменен от стъклен компонент. Така батерията ще може да съхранява повече енергия и същевременно да бъде много по-стабилна, като това ще предотврати образуването на метални дендрити, които проникват през течния електролит и предизвикват късо съединение и експлозии.

Изследователите казват, че стъкления електролит ще им позволи и да заменят лития с натрий, който може да бъде извлечен от морската вода и е значително по-евтин вариант, а новите батерии ще са не само по-мощни, но и по-икономични. Те ще могат да работят в екстрмни условия до -20 градуса температура и това ще е голям пробив и за автомобилната индустрия, където се налага работа в подобни метеорологични условия.

Всичко това звучи вълнуващо, но ще отнеме много време, докато технологията се усъвършенства и намери своя път към любимите ни електронни джаджи, а екипът учени се надява да работи с производителите на батерии, за да го реализира и да намали риска от инциденти, увеличавайки същевременно производителността.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This