Изберете страница

ЦРУ е изгубила контрола върху хиляди инструменти за шпионаж, чрез мобилни устройства, твърди WikiLeaks

В обширно комюнике, подкрепено с над 8000 документа, WikiLeaks разкри вчера как ЦРУ е създала и държала в тайна хиляди инструменти за шпионаж, чрез мобилни устройства. С помощта на разнообразен, зловреден софтуер, агенцията е следила телефоните на различни потребители, но сега тези хакерски инструменти вече не са под контрола й.

В документ със заглавие „Year Zero“, WikiLeaks разкрива как тайният софтуер е бил разпространяван сред правителствените хакери, а 8761 документа сочат плашещите мащаби на шпионажа. Тайно подразделение с над 5000 регистрирани потребители е създало над 1000 различни инструмента за проникване в целеви устройства в Латинска Америка, Европа и САЩ и именно то е отговорно за всички експлойти, „задни вратички“, троянски коне и вируси, които агенцията използва в тайните си операции по цял свят.

Един от хаковете например, разработен в сътрудничество с MI5,  цели да постави смарт телевизорите на Samsung в режим „Fake-Off“, като позволява използването на микрофоните им за запис на разговори и изпращането на данните по интернет до агенцията.

iOS устройствата са една от основните цели на ЦРУ, която е получила различни средства от GCHQ, NSA, FBI и подизпълнители като Baitshop, позволяващи й да заобиколи кодирането, използвано от приложения като WhatsApp и Telegram и да събира аудио и текстови данни от съобщенията, изпращани чрез тях. Агенцията е създала и използвала и инструменти, които превръщат устройствата в дискретни микрофони, контролирани дистанционно.

Документите разкриват как ЦРУ e пазила тези сериозни уязвимости в тайна, за да могат те да бъдат използвани по-късно, въпреки ангажимента от страна на администрацията на Обама, че те ще бъдат осветлени и това не е дало възможност на компании като Google и Apple да ги фиксират, оставяйки телефоните податливи на хакване. И докато това може би не е от сериозно значение за обикновения потребител, то такива устройства се използват от членове на Конгреса, високопоставени мениджъри и служители, които имат достъп до чувствителна информация.

WikiLeaks предупреждава, че много от тези инструменти вече са използвани от киберпрестъпниците и конкурентните агенции, тъй като подобна информация не може да бъде опазена ефективно.

В отговор на тези плашещи разкрития, Apple заяви пред TechCrunch:

Компанията е дълбоко ангажирана с опазването на неприкосновеността на личния живот и сигурността на своите клиенти. Технологията в днешните iPhone гарантира най-високо ниво на сигурност за данните и ние постоянно работим, за да я поддържаме. Нашите продукти и софтуер са проектирани, така че да получават бързи актуализации за сигурност, а първоначалният анализ покщазва, че много от изтеклите уязвимости са вече закърпени с последните ъпдейти на операционната система. Ние ще продължим работата си по бързото решаване на всички установени проблеми и съветваме клиентите да поддържат устройствата си актуализирани.“

Въпреки всичко това, подобна информация звучи плащещо, а мащабите на правителствения шпионаж, разкрити в документите са направо ужасяващи. В днешни дни подобни програми не могата да бъдат опазени за дълго, а попадането им в неподходящи ръце би било катастрофа.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This