Изберете страница

ЦРУ е изгубила контрола върху хиляди инструменти за шпионаж, чрез мобилни устройства, твърди WikiLeaks

В обширно комюнике, подкрепено с над 8000 документа, WikiLeaks разкри вчера как ЦРУ е създала и държала в тайна хиляди инструменти за шпионаж, чрез мобилни устройства. С помощта на разнообразен, зловреден софтуер, агенцията е следила телефоните на различни потребители, но сега тези хакерски инструменти вече не са под контрола й.

В документ със заглавие „Year Zero“, WikiLeaks разкрива как тайният софтуер е бил разпространяван сред правителствените хакери, а 8761 документа сочат плашещите мащаби на шпионажа. Тайно подразделение с над 5000 регистрирани потребители е създало над 1000 различни инструмента за проникване в целеви устройства в Латинска Америка, Европа и САЩ и именно то е отговорно за всички експлойти, „задни вратички“, троянски коне и вируси, които агенцията използва в тайните си операции по цял свят.

Един от хаковете например, разработен в сътрудничество с MI5,  цели да постави смарт телевизорите на Samsung в режим „Fake-Off“, като позволява използването на микрофоните им за запис на разговори и изпращането на данните по интернет до агенцията.

iOS устройствата са една от основните цели на ЦРУ, която е получила различни средства от GCHQ, NSA, FBI и подизпълнители като Baitshop, позволяващи й да заобиколи кодирането, използвано от приложения като WhatsApp и Telegram и да събира аудио и текстови данни от съобщенията, изпращани чрез тях. Агенцията е създала и използвала и инструменти, които превръщат устройствата в дискретни микрофони, контролирани дистанционно.

Документите разкриват как ЦРУ e пазила тези сериозни уязвимости в тайна, за да могат те да бъдат използвани по-късно, въпреки ангажимента от страна на администрацията на Обама, че те ще бъдат осветлени и това не е дало възможност на компании като Google и Apple да ги фиксират, оставяйки телефоните податливи на хакване. И докато това може би не е от сериозно значение за обикновения потребител, то такива устройства се използват от членове на Конгреса, високопоставени мениджъри и служители, които имат достъп до чувствителна информация.

WikiLeaks предупреждава, че много от тези инструменти вече са използвани от киберпрестъпниците и конкурентните агенции, тъй като подобна информация не може да бъде опазена ефективно.

В отговор на тези плашещи разкрития, Apple заяви пред TechCrunch:

Компанията е дълбоко ангажирана с опазването на неприкосновеността на личния живот и сигурността на своите клиенти. Технологията в днешните iPhone гарантира най-високо ниво на сигурност за данните и ние постоянно работим, за да я поддържаме. Нашите продукти и софтуер са проектирани, така че да получават бързи актуализации за сигурност, а първоначалният анализ покщазва, че много от изтеклите уязвимости са вече закърпени с последните ъпдейти на операционната система. Ние ще продължим работата си по бързото решаване на всички установени проблеми и съветваме клиентите да поддържат устройствата си актуализирани.“

Въпреки всичко това, подобна информация звучи плащещо, а мащабите на правителствения шпионаж, разкрити в документите са направо ужасяващи. В днешни дни подобни програми не могата да бъдат опазени за дълго, а попадането им в неподходящи ръце би било катастрофа.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This