Най-новите данни на IDC в световен мащаб сочат, по отношение на смарт часовниците и фитнес тракерите сочат, че за последното тримесечие на 2016 година печалбите са предимно за Apple и Xiaomi, за сметка на лидера в тази област Fitbit.

Apple отбелязва едно рекордно тримесечие, що се отнася до продажбите на Apple Watch с 4.6 милиона доставени бройки, което 13% означава ръст и трета позиция с 13.6% пазарен дял. Xiaomi също значително увеличава дистанцията като номер две в класирането и отчита печалби с ръст 96.2%, спрямо същия период на предходната година и 5.2 милиона доставени бройки. За сметка на това лидерът в тази област Fitbit отбелязва спад от -22.7% с 6.5 милиона доставени устройства, в сравнение с миналогодишните 8.4 милиона, като в тях са включени и доставките на смарт часовниците Pebble и Vector.

На четвърто място се класира Garmin със спад от 45 и 2.1 милиона доставени устройства, а Samsung остава пета с 38% ръст, спрямо същия период на миналата година и 1.9 милиона доставени продукти.

Като цяло пазарът на носими устройства отбелязва ръст с 16.9%, спрямо същия период на миналата година и общо 33.9 милиона доставени устройства.