Изберете страница

Какво ще се сучи с хоум бутона на iPhone 8?

Хоум бутонът е един от емблематичните елементи в дизайна на iPhone още от далечната 2007 година, когато Apple представи своя първи смартфон и е залегнал дори във формата на асансьорните бутони в новия кампус на компанията Apple Park.

Въпреки това, неговите компоненти заемат една деликатна област в предния панел, която би могла да осигури допълнително пространство и да даде възможност да се увеличи размера на дисплея, при едни и също физически параметри на телефона и точно това ще се случи в iPhone 8, ако вярваме на слуховете до момента.

Според известния анализатор Минг-Чи Куо, компанията ще обособи функционална зона под екрана, която ще има виртуални бутони и по този начин ще успее да вложи OLED панел от край до край в своя следващ модел.

Този слух всъщност изплува за пореден път, след като преди това потребител на форумите на MacRumors сподели концептуални изображения, предполагащи дизайна и работата на Touch Bar при iPhone 8.

Ако приемеме за вярна теорията на Куо, че дисплеят ще бъде 5.8 инча, които включват тази функционална зона, то използваемата му част ще е 5.15 инча, което би позволило на съществуващите приложения да работят на цял екран в сегашното си съотношение 16:9.

В горния пример виждаме самия бутон във функционалната зона, но на теория Apple би могла да го измести, или да добави опции за допълнителни виртуални икони като Bluetooth, App Switcher, Camera или Siri. В дясно можете да видите как би изглеждал OLED екран , в който все още има вграден хоум бутон, когато е изключен.

Както и при Touch Bar на MacBook Pro 2016, предварително инсталираните собствени приложения ще получат контекстуални и адаптивни, виртуални бутони, докато за тези от трети страни ще трябва да бъдат добавени допълнителни елементи в потребителския интерфейс, или често използваните функции да бъдат преместени в близост до палеца на потребителя, както е при тези концептуални проекти на Instagram и Twitter Envision.

Други възможности за виртуални бутони потенциално биха могли да бъдат тези за контрол при възпроизвеждане на музика и видео или при игра на различни мобилни игри.

Всъщност софт бутоните не са нещо ново за смартфон, но със своята функционална зона, Apple може да предложи повече гъвкавост, а патенти показват, че компанията изследва пренасянето на функционалността на Touch Bar в други устройства. В допълнение към тази теория, Джони Ийв каза на едно от събитията, че „интерфейсът е само началото на една много интересна посока за компанията“.

Разбира се едно подобно адаптиране на технологията за екрана на мобилно устройство е голямо предизвикателство, тъй като трябва да се интегрират различни функции на хоум бутона, наследени с годините и да се избегне т.нар. мъртво пространство, където е разположен Touch ID сензора. В действителност съдбата на бутона и функционалната зона при OLED модела ще зависят само от способността на Apple да интегрира технологията за разпознаване на отпечатъци в самия дисплей, а в доклад от миналата седмица беше споменато, че компанията вече е решила този проблем.

Ще има ли вдлъбнатина на екрана за Touch ID, или целия той ще се използва за разпознаване на отпечатъци? Ще прибегне ли Apple до по-нова технология за биометрични данни, както твърдят редица източници? Тук слуховете са много противоречиви и няма как да знаем предварително кое решение ще избере компанията за своя десети, юбилеен модел, но едно е сигурно – хоум бутонът вече няма да е това, с което сме свикнали и неговата трансформация започна още миналат година в iPhone 7, а до къде може да стигне тя, за сега ще оставим отговора на въображението си.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This