Изберете страница

Apple търси да купи автомобилна компания, но подходяща ли е Tesla?

Слуховете от миналата седмица, че Apple се опитва да придобие британската автомобилна компания McLaren бяха отречени, но все пак е явно, че нещо се случва и гигантът има интерес в тази област.

По-рано тази година компанията от Купертино инвестира 1 милиард долара в китайската фирма Didi Chuxing, която се занимава с превози. След това се появиха отново слуховете за мистериозния Project Titan, който е автомобилния експеримент на Apple и който явно претърпя редица промени.

Дали компанията има интерес към Tesla?

Новината за опита за покупка на McLaren възроди идеята, която така често беше подмятана в миналото, че Apple трябва да закупи Tesla и това, колкото и налудничаво да звучи, има повече смисъл, от колкото смесването на проекта на американския гигант с високотехнологични спортни автомобили. Един друг довод също сочи в тази посока и това е, че за мнозина главният изпълнителен директор на Tesla Елън Мъск се превърна в новия Стив Джобс. Може би обаче точно там се крие проблемът. Apple се разрасна толкова, че се превърна в компания, която се грижи повече за управлението на своите постижения, от колкото за иновациите – нещо, което не би се случило преди смъртта на Джобс.

От друга страна Tesla, въпреки всички „болки на растежа“, бързо се обновява. Само миналата седмица тя пусна основен ъпдейт за софтуера на своите коли, който съдържа най-малко една напълно нова технология – Cabin Ovetheat Protection, която дава възможност на компанията да използва по-голяма батерия, която се охлажда сама, когато колата не е в движение, правейки я по-безопасна за малки деца и животни.

Apple от своя страна се издъни с Ear Pods и се наложи да пусне актуализация с настройки за слушалките.

Project Titan

Има известна логика в това Apple да закупи Tesla, защото Project Titan някак си загуби ориентир. Дали това е кола, или софтуер за автомобили, дали е технология за автономно шофиране? Чрез придобиването на Tesla, компанията може би ще се фокусира върху едно от тези нещо и ще успее да го завърши. Тук обаче основна пречка би бил Елън Мъск, който несъмнено е лидер, находчив мечтател срещу скромно възнаграждение и той не би се вписал в картината.

Освен това, дори и Apple да смята, че може да погълне Tesla за 30 милиарда долара, тя би се изправила пред много сериозни предизвикателства. Подобно поглъщане би било нищо, ако единствената му цел е предоставянето на 500 000 превозни средства през 2018 година или пускането на Model 3 на масовия пазар през 2017 година от старана на Мъск. Има толкова много неща за довършване – придобиването на Solar City, производството на литиево-йонни батерии в големи количества от Nevada Gigafactory, разширяването на Supercharger мрежата, особено в Китай, фиксиране на проблемите, предизвикали инцидентите с автопилот, един от които с фатален край, излизането на Wall Street с цел увеличаване на капитала и изпълняване на програмата за периода след Model 3, който включва разработване на електрически пикап и компактен SUV.

Толкова много проблеми, биха стрували много пари, дори и по стандартите на Apple.

Може би не си струва да мислим за подобно сливане, докато компаниите не са подготвени за ролята си в тази трансформация. Идеята съществува просто защото това е Apple и ние сме свикнали да мислим, че тя ще използва големите си финансови възможности, за да достави следващото технологично чудо, но за сега единствената компания, която има огромно въздействие върху транспорта е Uber и това е така защото тя винаги е била в мобилния бизнес.

Разбира се Tesla има своя принос, но в крайна сметка ефектът й е ограничен от факта, че по пътищата повечето автомобили все още се задвижват от добре познатите ни двигател с вътрешно горене, а компанията все повече заприличва на хибрид между технологична компания и автомобилен производител от старата школа.

Всъщност тези, които наистина имат капацитета да променят нещо са именно традиционните производители на коли като GM, която създаде своя Chevy Bolt electric car, чието производство започва следващия месец и ще продаде за две години много повече бройки от него, отколкото Tesla е реализирала през цялото си съществуване – 150 000. Така че може би Apple трябва да забрави за Tesla и McLaren и да потърси в Детройт обектът на своята покупка, ако иска да работи в областта на автомобилостроенето.

Каквото и да си говорим, ще бъде много интересно да проследим стратегията на гиганта от Купертино и да видим дали Project Titan ще се реализира в края на краищата, или ще остане само на хартия.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This