Конкурентната война между двата най-големи смартфон производители в света се води на няколко фронта. Освен нападките и солените закачки между Apple и Samsung, въпросът „кой от кого копира?“ не е от вчера. Двете компании често търсят отговорът му в съда и сега той се произнесе в полза на американския гигант.

Апелативния съд на САЩ, в който се разглеждат случаи, обжалвани от някоя от страните в делата, отмени предишно съдебно решение и присъде на Apple 119.6 милиона долара обезщетение за нарушени патентни права.

Всъщност това дело се води още от 2011 година, когато компанията обвини Samsung, че е нарушила редица патенти, включително и този за отключване на дисплея чрез плъзгане slide to unlock”, авто корекция и автоматично откриване на телефонни номера в хиперлинкове.

По-голямата част от обезщетението е именно за патента за автоматичното откриване, което наистина ще вбеси Samsung, тъй като първоначалното решение на съда гласеше, че там няма нарушение на правата.

С това патентната сага между двата гиганта далеч не е завършила. Очаква се решението на Апелативния съд по второ дело, което също датира от преди 5 години, и в което Samsung беше осъдена да заплати на Apple 548 милиона долара, заради създаването на „устройства, основно копиращи облика на iPhone”. В това дело дизайнери като Калвин Клайн и Дитер Рамс подкрепиха американската компания, изказвайки своето становище, че „визуалният дизайн на продукта има мощен ефект върху човешкия ум и до голяма степен се отразява върху решението за покупка“.

Можем само да предполагаме какво ще е решението на съда във втория случай, но със сигурност това няма да спре патентната война между двата колоса. На всички ни е ясно, че в условията на съвременния пренаситен пазар, е почти невъзможно да се измисли нещо ново, но също така е ясно и че Samsung нагло копира своя основен конкурент, а подобни постъпки не остават незабелязани. Разбира се точно за тези две компании, многомилионните обезщетения не са от значение, а делата са по-скоро въпрос на чест, така че ще продължаваме да следим с интерес развоя на патентната сага.