Изберете Страница

Apple спечели дело за нарушени патентни права във вечната война със Samsung

Конкурентната война между двата най-големи смартфон производители в света се води на няколко фронта. Освен нападките и солените закачки между Apple и Samsung, въпросът „кой от кого копира?“ не е от вчера. Двете компании често търсят отговорът му в съда и сега той се произнесе в полза на американския гигант.

Апелативния съд на САЩ, в който се разглеждат случаи, обжалвани от някоя от страните в делата, отмени предишно съдебно решение и присъде на Apple 119.6 милиона долара обезщетение за нарушени патентни права.

Всъщност това дело се води още от 2011 година, когато компанията обвини Samsung, че е нарушила редица патенти, включително и този за отключване на дисплея чрез плъзгане slide to unlock”, авто корекция и автоматично откриване на телефонни номера в хиперлинкове.

По-голямата част от обезщетението е именно за патента за автоматичното откриване, което наистина ще вбеси Samsung, тъй като първоначалното решение на съда гласеше, че там няма нарушение на правата.

С това патентната сага между двата гиганта далеч не е завършила. Очаква се решението на Апелативния съд по второ дело, което също датира от преди 5 години, и в което Samsung беше осъдена да заплати на Apple 548 милиона долара, заради създаването на „устройства, основно копиращи облика на iPhone”. В това дело дизайнери като Калвин Клайн и Дитер Рамс подкрепиха американската компания, изказвайки своето становище, че „визуалният дизайн на продукта има мощен ефект върху човешкия ум и до голяма степен се отразява върху решението за покупка“.

Можем само да предполагаме какво ще е решението на съда във втория случай, но със сигурност това няма да спре патентната война между двата колоса. На всички ни е ясно, че в условията на съвременния пренаситен пазар, е почти невъзможно да се измисли нещо ново, но също така е ясно и че Samsung нагло копира своя основен конкурент, а подобни постъпки не остават незабелязани. Разбира се точно за тези две компании, многомилионните обезщетения не са от значение, а делата са по-скоро въпрос на чест, така че ще продължаваме да следим с интерес развоя на патентната сага.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This