Изберете страница

Apple спечели дело за нарушени патентни права във вечната война със Samsung

Конкурентната война между двата най-големи смартфон производители в света се води на няколко фронта. Освен нападките и солените закачки между Apple и Samsung, въпросът „кой от кого копира?“ не е от вчера. Двете компании често търсят отговорът му в съда и сега той се произнесе в полза на американския гигант.

Апелативния съд на САЩ, в който се разглеждат случаи, обжалвани от някоя от страните в делата, отмени предишно съдебно решение и присъде на Apple 119.6 милиона долара обезщетение за нарушени патентни права.

Всъщност това дело се води още от 2011 година, когато компанията обвини Samsung, че е нарушила редица патенти, включително и този за отключване на дисплея чрез плъзгане slide to unlock”, авто корекция и автоматично откриване на телефонни номера в хиперлинкове.

По-голямата част от обезщетението е именно за патента за автоматичното откриване, което наистина ще вбеси Samsung, тъй като първоначалното решение на съда гласеше, че там няма нарушение на правата.

С това патентната сага между двата гиганта далеч не е завършила. Очаква се решението на Апелативния съд по второ дело, което също датира от преди 5 години, и в което Samsung беше осъдена да заплати на Apple 548 милиона долара, заради създаването на „устройства, основно копиращи облика на iPhone”. В това дело дизайнери като Калвин Клайн и Дитер Рамс подкрепиха американската компания, изказвайки своето становище, че „визуалният дизайн на продукта има мощен ефект върху човешкия ум и до голяма степен се отразява върху решението за покупка“.

Можем само да предполагаме какво ще е решението на съда във втория случай, но със сигурност това няма да спре патентната война между двата колоса. На всички ни е ясно, че в условията на съвременния пренаситен пазар, е почти невъзможно да се измисли нещо ново, но също така е ясно и че Samsung нагло копира своя основен конкурент, а подобни постъпки не остават незабелязани. Разбира се точно за тези две компании, многомилионните обезщетения не са от значение, а делата са по-скоро въпрос на чест, така че ще продължаваме да следим с интерес развоя на патентната сага.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This