Изберете Страница

Apple спечели дело за нарушени патентни права във вечната война със Samsung

Конкурентната война между двата най-големи смартфон производители в света се води на няколко фронта. Освен нападките и солените закачки между Apple и Samsung, въпросът „кой от кого копира?“ не е от вчера. Двете компании често търсят отговорът му в съда и сега той се произнесе в полза на американския гигант.

Апелативния съд на САЩ, в който се разглеждат случаи, обжалвани от някоя от страните в делата, отмени предишно съдебно решение и присъде на Apple 119.6 милиона долара обезщетение за нарушени патентни права.

Всъщност това дело се води още от 2011 година, когато компанията обвини Samsung, че е нарушила редица патенти, включително и този за отключване на дисплея чрез плъзгане slide to unlock”, авто корекция и автоматично откриване на телефонни номера в хиперлинкове.

По-голямата част от обезщетението е именно за патента за автоматичното откриване, което наистина ще вбеси Samsung, тъй като първоначалното решение на съда гласеше, че там няма нарушение на правата.

С това патентната сага между двата гиганта далеч не е завършила. Очаква се решението на Апелативния съд по второ дело, което също датира от преди 5 години, и в което Samsung беше осъдена да заплати на Apple 548 милиона долара, заради създаването на „устройства, основно копиращи облика на iPhone”. В това дело дизайнери като Калвин Клайн и Дитер Рамс подкрепиха американската компания, изказвайки своето становище, че „визуалният дизайн на продукта има мощен ефект върху човешкия ум и до голяма степен се отразява върху решението за покупка“.

Можем само да предполагаме какво ще е решението на съда във втория случай, но със сигурност това няма да спре патентната война между двата колоса. На всички ни е ясно, че в условията на съвременния пренаситен пазар, е почти невъзможно да се измисли нещо ново, но също така е ясно и че Samsung нагло копира своя основен конкурент, а подобни постъпки не остават незабелязани. Разбира се точно за тези две компании, многомилионните обезщетения не са от значение, а делата са по-скоро въпрос на чест, така че ще продължаваме да следим с интерес развоя на патентната сага.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви, че ще оправи прегряването на iPhone 15 Pro със софтуерна актуализация

Apple обяви, че ще оправи прегряването на iPhone 15 Pro със софтуерна актуализация

През последната седмица множество потребители се оплакаха, че новите им iPhone 15 и 15 Pro прегряват и работят при необичайно високи температури. В отговор на тези оплаквания, Apple обяви, че предстои софтуерна актуализация, която ще отстрани проблемите. Трябва да...

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип, коментира известният анализатор Минг-Чи Куо, след като през последните дни в интернет пространството се появиха редица оплаквания от страна на потребители на устройствата. Първоначално се...

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This