Apple пусна втора програма за ремонт за последната седмица и този път тя се отнася за „много малък брой“ iPhone 6s, които се самоизключват произволно. Според условията й, на подмяна подлежат батериите единствено на устройствата, произведени между септември и октомври миналата година.

Ако смятате, че вашият телефон е засегнат от този проблем, можете да проверите дали той отговаря на поставените условия в официален магазин на компанията или при нейн оторизиран доставчик на услуги, като използавте серийния му номер, защото операторите не са упълномощени да предлагат програмата.

Собствениците на засегнатите от проблема смартфони, трябва да направят резервно копие на данните си, да изтрията настройките и да изключат Find My iPhone, преди да предоставят телефона си за подмяна на батерията. Компанията добавя, че спукани дисплеи, или устройства, които са произведени извън изрично посочения период, не подлежат на смяна по тази програма. Ако вече сте платили за същата услуга, Apple ще ви възстанови сумата.