Изберете страница

Apple преговаря за доставки на ключов елемент за батериите си, директно от мините

Apple е в процес на преговори за закупуване и дългосрочни доставки на кобалт директно от мините, за да може да осигури стабилното снабдяване с ключовата съставка за батериите, поради известни притеснения от недостиг.

Компаниите, които произвеждат батериите за iPad и iPhone са зависими в голяма степен от наличието на кобалт, но слухове твърдят, че Apple е взела нещата в свои ръце, поради притесненията, че бумът в производството на електрически превозни средства, ще доведе до сериозен недостиг на суровината.

Компанията тъси да си осигури няколко хиляди тона кобалт годишно, в продължение на пет, или повече години, твърди източник, пожелал да остане анонимен, а първите преговори по въпроса с минните компании, са стартирали преди повече от година.

Около една четвърт от световното производство на кобалт се използва в смартфоните и техните литиево-йонни батерии. Всъщност за самото устроство са нужни около 8 грама, но батерията на една електрическа кола изисква над 1000 пъти повече. Всичко това означава, че Apple се явява конкурент на производителите на автомобили като BMW и Volkswagen, както и на производителите на батерии като Samsung например, които ще се стремят също да си подсигурят стабилни доставки от ценната суровина. Две трети от всички доставки идват от Демократична република Конго, която е политически нестабилна и използва детски труд, а цената на кобалта се е утроила през последните 18 месеца и е повече от 18 000 долара за тон.

През последните години Apple реагира на критиките на организации за защита на правата на човека по отношение на веригата си за доставки на компоненти, която в миналото купуваше кобалта от мините, използващи детски труд. Миналата година технологичният гигант публикува списък на компаниите, които доставят кобалт за батериите и заяви, че няма да използва материал от мините в Конго, освен ако те не успеят да докажат, че детският труд е останал в миналото.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This