Изберете Страница

Apple преговаря за доставки на ключов елемент за батериите си, директно от мините

Apple е в процес на преговори за закупуване и дългосрочни доставки на кобалт директно от мините, за да може да осигури стабилното снабдяване с ключовата съставка за батериите, поради известни притеснения от недостиг.

Компаниите, които произвеждат батериите за iPad и iPhone са зависими в голяма степен от наличието на кобалт, но слухове твърдят, че Apple е взела нещата в свои ръце, поради притесненията, че бумът в производството на електрически превозни средства, ще доведе до сериозен недостиг на суровината.

Компанията тъси да си осигури няколко хиляди тона кобалт годишно, в продължение на пет, или повече години, твърди източник, пожелал да остане анонимен, а първите преговори по въпроса с минните компании, са стартирали преди повече от година.

Около една четвърт от световното производство на кобалт се използва в смартфоните и техните литиево-йонни батерии. Всъщност за самото устроство са нужни около 8 грама, но батерията на една електрическа кола изисква над 1000 пъти повече. Всичко това означава, че Apple се явява конкурент на производителите на автомобили като BMW и Volkswagen, както и на производителите на батерии като Samsung например, които ще се стремят също да си подсигурят стабилни доставки от ценната суровина. Две трети от всички доставки идват от Демократична република Конго, която е политически нестабилна и използва детски труд, а цената на кобалта се е утроила през последните 18 месеца и е повече от 18 000 долара за тон.

През последните години Apple реагира на критиките на организации за защита на правата на човека по отношение на веригата си за доставки на компоненти, която в миналото купуваше кобалта от мините, използващи детски труд. Миналата година технологичният гигант публикува списък на компаниите, които доставят кобалт за батериите и заяви, че няма да използва материал от мините в Конго, освен ако те не успеят да докажат, че детският труд е останал в миналото.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар