Изберете страница

Apple преговаря за доставки на ключов елемент за батериите си, директно от мините

Apple е в процес на преговори за закупуване и дългосрочни доставки на кобалт директно от мините, за да може да осигури стабилното снабдяване с ключовата съставка за батериите, поради известни притеснения от недостиг.

Компаниите, които произвеждат батериите за iPad и iPhone са зависими в голяма степен от наличието на кобалт, но слухове твърдят, че Apple е взела нещата в свои ръце, поради притесненията, че бумът в производството на електрически превозни средства, ще доведе до сериозен недостиг на суровината.

Компанията тъси да си осигури няколко хиляди тона кобалт годишно, в продължение на пет, или повече години, твърди източник, пожелал да остане анонимен, а първите преговори по въпроса с минните компании, са стартирали преди повече от година.

Около една четвърт от световното производство на кобалт се използва в смартфоните и техните литиево-йонни батерии. Всъщност за самото устроство са нужни около 8 грама, но батерията на една електрическа кола изисква над 1000 пъти повече. Всичко това означава, че Apple се явява конкурент на производителите на автомобили като BMW и Volkswagen, както и на производителите на батерии като Samsung например, които ще се стремят също да си подсигурят стабилни доставки от ценната суровина. Две трети от всички доставки идват от Демократична република Конго, която е политически нестабилна и използва детски труд, а цената на кобалта се е утроила през последните 18 месеца и е повече от 18 000 долара за тон.

През последните години Apple реагира на критиките на организации за защита на правата на човека по отношение на веригата си за доставки на компоненти, която в миналото купуваше кобалта от мините, използващи детски труд. Миналата година технологичният гигант публикува списък на компаниите, които доставят кобалт за батериите и заяви, че няма да използва материал от мините в Конго, освен ако те не успеят да докажат, че детският труд е останал в миналото.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This