Изберете Страница

Apple получи разрешение да тества автономни коли в Калифорния

Едно ново име се присъедини към постоянно нарастващия списък на компании, на които е позволено да тестват автономни автомобили и това е Apple.

Всъщност от няколко години чуваме за работата на компанията по собствена кола, под кодовото име Project Titan, но тя така и не го призна официално. След неуспешните опити да закупи подходяща автомобилна компания миналата година, гигантът намали екипа, работещ по проекта до минимум, а голяма част от специалистите потърсиха реализация в други компании, включително и Tesla. Спекулациите твърдят, че сега Apple се е фокусирала върху създаванато на подходящ софтуер за автономни автомобили, вместо изграждането на собствен такъв и ще си партнира с автомобилните производители за усъвършенстването му.

Сега, когато гигантът от Купертино вече има разрешително, изглежда най-накрая ще започне тестовете на този софтуер в реални условия по пътищата на Калифорния. Източник от компанията сподели пред Bloomberg, че изпитаният ще започнат скоро, но без да уточнява дата.

Според California DMV, Apple има три превозни средства, регистрирани по отделни разрешителни за управление на МПС, които са кросоувъри модел Lexus RX. В допълнение компанията разполага с шест разрешителни за шофьори, позволяващи им да упражняват тази дейност. В края на миналата година гигантът изпрати писмо до National Traffic Safety Administration, в което заяви желанието си да инвестира в изследвания на машинното обучение и автоматизация и вълнението си относно потенциала на тези системи в редица области, включително и транспорта и което беше може би най-ясния намек, че ще се ангажира със създаването на технология за автономни автомобили.

Напоследък щата Калифорния сякаш се напълни със самоуправляващи се коли, всеки от Uber to Waymo до General Motors иска да тества своите технологии там, но властите изискват от компаниите да се регистрират и да докладват публично за своите проекти, което може би отказа Uber и регистрацията й беше отменена.

Остава да видим дали Apple ще проведе тестовете си, тъй като говорител на компанията отказа да коментира полученото разрешително, позовавайки се на изявление от миналия декмври, което галси: „Ние предоставихме коментарите си на NHTSA, защото Apple прави големи инвестиции в машинното обучение и автономните системи. Има много потенциал в тези техноолгии, включително и в бъдещето на транспорта, и ние искаме да работим с NHTSA, за определяне на най-добрите практики в индустрията“.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

До премиерата на новата серия iPhone 14 остава по-малко от месец и слуховете за нея се увеличават с всеки изминал ден. Сега нов клип, публикуван в Twitter сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max с този на неговия предшественик 13 Pro Max. iPhone 14 Pro Max on hands good...

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече е започнала да зиписва виртуалното си есенно събитие, по време на което ще представи новата серия iPhone 14 и Apple Watch Series 8, твърди журналистът Марк Гърман. Въпреки очакванията компанията да възстанови присъствените евенти, журналистът посочва, че...

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This