Изберете страница

Apple получи разрешение да тества автономни коли в Калифорния

Едно ново име се присъедини към постоянно нарастващия списък на компании, на които е позволено да тестват автономни автомобили и това е Apple.

Всъщност от няколко години чуваме за работата на компанията по собствена кола, под кодовото име Project Titan, но тя така и не го призна официално. След неуспешните опити да закупи подходяща автомобилна компания миналата година, гигантът намали екипа, работещ по проекта до минимум, а голяма част от специалистите потърсиха реализация в други компании, включително и Tesla. Спекулациите твърдят, че сега Apple се е фокусирала върху създаванато на подходящ софтуер за автономни автомобили, вместо изграждането на собствен такъв и ще си партнира с автомобилните производители за усъвършенстването му.

Сега, когато гигантът от Купертино вече има разрешително, изглежда най-накрая ще започне тестовете на този софтуер в реални условия по пътищата на Калифорния. Източник от компанията сподели пред Bloomberg, че изпитаният ще започнат скоро, но без да уточнява дата.

Според California DMV, Apple има три превозни средства, регистрирани по отделни разрешителни за управление на МПС, които са кросоувъри модел Lexus RX. В допълнение компанията разполага с шест разрешителни за шофьори, позволяващи им да упражняват тази дейност. В края на миналата година гигантът изпрати писмо до National Traffic Safety Administration, в което заяви желанието си да инвестира в изследвания на машинното обучение и автоматизация и вълнението си относно потенциала на тези системи в редица области, включително и транспорта и което беше може би най-ясния намек, че ще се ангажира със създаването на технология за автономни автомобили.

Напоследък щата Калифорния сякаш се напълни със самоуправляващи се коли, всеки от Uber to Waymo до General Motors иска да тества своите технологии там, но властите изискват от компаниите да се регистрират и да докладват публично за своите проекти, което може би отказа Uber и регистрацията й беше отменена.

Остава да видим дали Apple ще проведе тестовете си, тъй като говорител на компанията отказа да коментира полученото разрешително, позовавайки се на изявление от миналия декмври, което галси: „Ние предоставихме коментарите си на NHTSA, защото Apple прави големи инвестиции в машинното обучение и автономните системи. Има много потенциал в тези техноолгии, включително и в бъдещето на транспорта, и ние искаме да работим с NHTSA, за определяне на най-добрите практики в индустрията“.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This