Изберете страница

Актрисата Сюзън Бенет разкри нови подробности за произхода на Siri

Може би си спомняте как преди три години актрисата Сюзън Бенет разкри, че всъщност тя е първия женски глас на виртуалния асистент Siri в iOS, който дебютира в iPhone 4s през далечната 2011 година. В скорошно интервю за Typeform, Бенет навлезе в още повече подробности за Apple и първите дни на Siri.

Актрисата разказва, че се е записала за проекта през 2005 година, чрез text-to-speech компанията ScanSoft, като знаела единствено, че става дума за система за телефонни съобщения, но всъщност се оказало, че този проект е в основата на Siri, две години преди на пазара да излезе първия iPhone.

Работата на Бенет се състояла в това да рецитира „безсмислени фрази“, а преди няколко години актьорът, стоящ зад мъжкия глас на асистента Даниел, описа същия процес, след като и той бил нает от ScanSoft. Впоследствие компанията се слива с Nuance, която поддържа гласовете и възможностите за речево разпознаване на Siri.

Ние записвахме за компания, която преобразуваше текста в говор и това беше нещо съвсем ново, нямахме представа какво правим и си мислехме, че създаваме скриптове за телефонни системи“ разказва актрисата.

Тя получавала почасово заплащане и отказва договор за пет години, който в крайна сметка й бил предложен, след като работата била свършена, тъй като постоянното използване на монотонен глас, според нея бил точно противоположното на креативност. Едва по-късно разбира, че всяка фраза е поръчана от Apple, за да позволи на компанията да ги комбинира в нови изречения и в крайна сметка да създаде това, което днес познаваме под името Siri.

В интервюто си Бенет разказва и за произходът на името Siri – един от създателите на проекта, на име Даг Китлаус, който вече не работи в Apple, имал намерение да нарече така дъщеря си, но в крайна сметка му се ражда момче и той използв името за виртуалния асистент. На норвежки думата означава „красива жена, която ви води към победа“.

Когато в началото на октомври 2011 година, актрисата открива, че нейният глас стои зад виртуалния асистен Siri в новия iPhone, признава, че всичко това е малко страховито и решава да си мълчи за ролята си, като изпълнява това си решение в продължение на две години, докато в интервю за CNN през 2013 година най-накрая разкрива истината. Същата година Apple премахва записите на гласа й от програмата и го заменя с друг в iOS 7. Бенет разказва, че е имала възможността да работи с най-добрите и не се сърди на компанията за потайните методи, използвани за създаването на Siri.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This