Apple обяви, че iOS 11.3 ще даде възможност за т.нар. разширено мобилно местоположение (AML), което при нужда автоматично изпраща вашето местоположение на спешния номер в държавите, които поддържат тази услуга.

Това е приятна изненада, тъй като компанията до сега като че ли пренебрегваше исканията за активиране на тази понякога животоспасяваща функция, след като тя беше въведена за Android още през юли 2016 година.

Европейската асоциация за спешни номера (EENA) е организацията, работеща за прилагането на AML и нейният изпълнителен директор Гари Машадо заяви, че е доволен от решението на гиганта:

Това е огромна новина, касаеща безопасността на хората и буквално означава спасяване на повече животи. От пролетта устройствата с Android и iOS ще могат да осигуряват точното местоположение за спасителите в бедствени и извънредни ситуации. Сега остава държавите да разполагат с AML навсякъде по света“.

Машадо наистина има право да е оптимист, тъй като проучване показа, че ако AML се разпространи навсякъде в Европейския съюз и за всички устройства, тя може да спаси над 7500 живота и да спести 95 милиарда евро в продължение на десет години. Най-голямата сила на AML е, че не изисква никакво усилие от страна на потребителия, тя не се изтегля, не се нуждае от разрешения, а се активира автоматично когато се извършва спешно обаждане.