Изберете Страница

Apple най-сетне активира животоспасяваща настройка на iPhone

Apple обяви, че iOS 11.3 ще даде възможност за т.нар. разширено мобилно местоположение (AML), което при нужда автоматично изпраща вашето местоположение на спешния номер в държавите, които поддържат тази услуга.

Това е приятна изненада, тъй като компанията до сега като че ли пренебрегваше исканията за активиране на тази понякога животоспасяваща функция, след като тя беше въведена за Android още през юли 2016 година.

Европейската асоциация за спешни номера (EENA) е организацията, работеща за прилагането на AML и нейният изпълнителен директор Гари Машадо заяви, че е доволен от решението на гиганта:

Това е огромна новина, касаеща безопасността на хората и буквално означава спасяване на повече животи. От пролетта устройствата с Android и iOS ще могат да осигуряват точното местоположение за спасителите в бедствени и извънредни ситуации. Сега остава държавите да разполагат с AML навсякъде по света“.

Машадо наистина има право да е оптимист, тъй като проучване показа, че ако AML се разпространи навсякъде в Европейския съюз и за всички устройства, тя може да спаси над 7500 живота и да спести 95 милиарда евро в продължение на десет години. Най-голямата сила на AML е, че не изисква никакво усилие от страна на потребителия, тя не се изтегля, не се нуждае от разрешения, а се активира автоматично когато се извършва спешно обаждане.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Съдия на Международната търговска комисия издаде първоначална констатация, според която Apple е нарушила патентована ЕКГ технология на AliveCor и това може да доведе до забраната на Apple Watch в САЩ. След като заведе дело за нарушаване на патенти срещу Apple през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This