Изберете страница

Apple най-сетне активира животоспасяваща настройка на iPhone

Apple обяви, че iOS 11.3 ще даде възможност за т.нар. разширено мобилно местоположение (AML), което при нужда автоматично изпраща вашето местоположение на спешния номер в държавите, които поддържат тази услуга.

Това е приятна изненада, тъй като компанията до сега като че ли пренебрегваше исканията за активиране на тази понякога животоспасяваща функция, след като тя беше въведена за Android още през юли 2016 година.

Европейската асоциация за спешни номера (EENA) е организацията, работеща за прилагането на AML и нейният изпълнителен директор Гари Машадо заяви, че е доволен от решението на гиганта:

Това е огромна новина, касаеща безопасността на хората и буквално означава спасяване на повече животи. От пролетта устройствата с Android и iOS ще могат да осигуряват точното местоположение за спасителите в бедствени и извънредни ситуации. Сега остава държавите да разполагат с AML навсякъде по света“.

Машадо наистина има право да е оптимист, тъй като проучване показа, че ако AML се разпространи навсякъде в Европейския съюз и за всички устройства, тя може да спаси над 7500 живота и да спести 95 милиарда евро в продължение на десет години. Най-голямата сила на AML е, че не изисква никакво усилие от страна на потребителия, тя не се изтегля, не се нуждае от разрешения, а се активира автоматично когато се извършва спешно обаждане.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This