Изберете страница

Apple най-сетне активира животоспасяваща настройка на iPhone

Apple обяви, че iOS 11.3 ще даде възможност за т.нар. разширено мобилно местоположение (AML), което при нужда автоматично изпраща вашето местоположение на спешния номер в държавите, които поддържат тази услуга.

Това е приятна изненада, тъй като компанията до сега като че ли пренебрегваше исканията за активиране на тази понякога животоспасяваща функция, след като тя беше въведена за Android още през юли 2016 година.

Европейската асоциация за спешни номера (EENA) е организацията, работеща за прилагането на AML и нейният изпълнителен директор Гари Машадо заяви, че е доволен от решението на гиганта:

Това е огромна новина, касаеща безопасността на хората и буквално означава спасяване на повече животи. От пролетта устройствата с Android и iOS ще могат да осигуряват точното местоположение за спасителите в бедствени и извънредни ситуации. Сега остава държавите да разполагат с AML навсякъде по света“.

Машадо наистина има право да е оптимист, тъй като проучване показа, че ако AML се разпространи навсякъде в Европейския съюз и за всички устройства, тя може да спаси над 7500 живота и да спести 95 милиарда евро в продължение на десет години. Най-голямата сила на AML е, че не изисква никакво усилие от страна на потребителия, тя не се изтегля, не се нуждае от разрешения, а се активира автоматично когато се извършва спешно обаждане.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This