Изберете страница

Първият iPhone също няма стандартен жак за слушалки

Покойният вече Стив Джобс представи iPhone през 2007 година, но сега, когато толкова много се коментира липсващият 3.5 мм жак за слушалки в новия iPhone 7 и много потребители говорят за това, че ако той беше жив, нямаше да позволи подобни промени, си струва да си припомним, как стояха нещата именно в този първи модел.

iPhone има 3.5 мм порт, тогава все още рядък при мобилните устройства и слушалки с микрофон и дистанционно за провеждане на разговори в комплекта си. Всъщност както Уолт Мосберг пише: „ жак за слушалки, който поддържа стерео музика и телефонни разговори, дълбоко вдлъбнат, така че да се наложи да се изпролзва адаптер за съществуващите слушалки на други производители“.

Реално аудио портът на iPhone е поставен няколко милиметра навътре в горната част на телефона, в кръгла вдлъбнатина, по-тясна от съществуващите тогава жакове за слушалки.

Това предполага три възможности:

  • използване на слушалките, приложени в комплекта
  • преработване на буксата на друг чифт, чрез премахване на пластмасовата обвивка
  • използване на адаптер.

Компания описва ситуацията на своята страница през далечната 2007 година така:

Някои стерео слушалки може да изискват адаптер (продава се отделно), за да се гарантира използването им“.

Дали това е грешка, или умишлено компанията налага своя стандарт, както е правила винаги?

През 2008 година с iPhone 3G , проблемът е разрешен. Стив Джобс разкрива по време на WWDC, че вече е възможно да се използват слушалки „каквито ви харесват“ и новината е посрещната с аплодисменти, както можете да видите в следващото видео:

Защо ви разказваме това?

Всеки фен на Apple знае, че компанията не следва своите конкуренти, а диктува правилата още от създаването на първия си iPhone. Тя винаги се е ръководила от правилото, че потребителите ще използват това, което тя им предложи и до сега не е сбъркала в преценката си.

Това няма да се случи и сега, колкото и да се коментира премахването на 3.5 мм жак със 100 годишна история, в края на краищата Apple ще наложи своето виждане за това как трябва да слушаме музика и след време никой вече няма и да се съмнява, че тя е постъпила правилно.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This