Изберете страница

Гаранцията на Apple не включва щети от намокряне

Новите iPhone 7 и iPhone 7 Plus могат да издържат до 30 минути на метър дълбочина във вода, но не пробвайте, ако нямате допълнителна защита!

Въпреки че това са първите водо и прахо защитени устройства на Apple, все пак ще трябва да разчитате на Apple Care, ако искате гаранцията ви да бъде уважена при щети, причинени от намокряне.

Всъщност IP рейтингът на смартфоните се отнася до защита от проникване на чужди материали в корпуса. Първото число в IP67 показва от 0 до 6 колко добре са защитени устройствата от твърди предмети, а второто – от 0 до 8 се отнася до предпазването от вода. Това означава, че iPhone 7 има най-висок рейтинг за за щита от прах и второ ниво при намокряне, което е класирано като „ защита от потапяне във вода с дълбочина 1 метър за 30 минути“.

Въпреки всички тези пояснения, Apple отбелязва, че щетите причинени от течности не се покриват от гаранцията.

iPhone 7 и iPhone 7 Plus са устойчиви на пръски, вода и прах, като са тествани в контролирани лабораторни условия и притежават сертификат IP67, съгласно IEC стандарт 60529. Това не са постоянни условия и устойчивостта може да намалее в резултат на нормално износване. Не се опитвайте да зареждате мокър iPhone и вижте ръководството за употреба за съвети за почистване и сушене. Щетите от намокряне не се покриват от гаранцията.“

Всъщност това не е нещо необичайно. Galaxy S7 има най-високия рейтинг за защита IP68, но собствениците му също трябва да купуват допълнителни средства за предпазване от вредното влияние на водата. За да бъдат покрити от гаранцията такива поражения, Samsung добавя допълнителни стикери във вътрешността на корпуса за откриване на следи от намокряне и посочва в своето ръководство, че въпреки своя сертификат IP68, смартфонът все още може да бъде повреден от прах и вода.

Какво означава всичко това за нас потребителите?

Просто не трябва да си правим ненужни експерименти, излагайки новите си телефони на излишни рискове, а ако случайно ни завали дъжд или залеем своя iPhone 7 с вода, би трябвало да нямаме проблеми.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This