Изберете страница

Как най-големият български Android сайт ограби труда на свои автори! (Обновена)

Днес искам да ви разкажа една история, която е малко далеч от тематиката на нашия фен сайт, но засяга лично мен, Десислава Тенева, както и моя труд, полаган безвъзмездно години наред в androidbg.com.

Всичко започна преди няколко години, когато все още бях администратор на сайта и заедно с Luba6ky се заехме да развием блога му. Не беше лесно от един отдавна зарязан блог да направим популярно място за новини и ревюта, но работата не ни плашеше, тогава бяхме ентусиазирани и надъхани и освен, че денонощно се грижехме за реда във форума, отделяхме време от свободните си от настоящата работа часове, за да пишем интересни материали и ревюта. И се получи, колкото и да не вярваха някои хора, блогът стана популярен, материалите се четяха и коментираха и това донесе много нови потребители на самия сайт, които заинтригувани започнаха да посещават редовно както блога, така и форума. Остарялата платформа беше огромна пречка, писането там и оформянето на статиите беше предизвикателство, с което не веднъж се сблъсквах, но това като че ли още повече ме амбицираше. Случвало се е късно вечерта да видя интересна новина и да стана от леглото, за да я напиша и поднеса на читателите. За всичко това разбира се не съм получавала никакви финансови средства, с изключение на 1 или 2 пъти, когато собственикът на сайта Панайот Белчев, реши по свое усмотрение да ми изпрати някой лев, без предварителна уговорка или изявено желание от моя страна. Не съм неблагодарна, но и никога не съм смятала, че трудът, положен в любимия сайт е нещо, за което трябва да получавам възнаграждение, достатъчно ми беше да наблюдавам как феновете му се увеличават и да се радвам на постигнатите успехи.

Измина време и започнах да пиша в SmartNews.bg, като съответно прекратих работата си за androidbg.com. Отказах се и от администраторските права, тъй като не смятах да се занимавам повече с Android. Събитията след това така ме завъртяха, че влизах във форума рядко, а в блога, който вече се поддържаше от други членове на екипа – съвсем не.

И така до днес, когато съвсем случайно, разглеждайки спомените от предходни години, предложени ми във Facebook, отворих една стара статия и установих, че се води от анонимен автор!? Стана ми чудно и се разрових назад в материалите, откривайки с болка и обида, че всичко написано от мен и от Luba6ky, вече принадлежи на анонимния автор… Не става въпрос само за превод на новини, а и за авторски ревюта, които Luba6ky беше правил, мои превюта и статии, които също бяха част от собственото ми портфолио и история като автор. Това буквално предизвика сълзи на обида в очите ми и веднага писах съобщение на Панайот Белчев и още едно на Любомир Дуцолов (Luba6ky), чийто труд в сайта също се оказа заличен безвъзвратно. За съжаление така и не получих отговор от Панайот, а косвено разбрах от Любо, че старите ни профили в блога са изтрити и самата система е поставила в замяна на имената ни „анонимен“. Това разбира се е абсолютно нарушение на авторството и неуважение към труда, полаган с години, а още по-болно и обидно е самото отношение, липсата на отговор и някак си пренебрежителното мълчание от страна на Панайот Белчев, за чийто сайт съм работила неуморно и безвъзмездно в продължение на цели 4 години като модератор, администратор и автор в блога.

Не мога да махна с ръка и да отпиша тези години, прекалено обидно и болно ми е, а и не смятам че подобна постъпка трябва да бъде толерирана! Затова реших да направя този случай обществено достояние, служейки си с единственото оръжие, което притежавам – талантът ми на автор! Ще помоля всеки от вас, който споделя мнението, че подобно ограбване на чужд труд е престъпление и не може да остане ненаказано, да сподели сатията, за да знаят читателите, какво е отношението на собственикът на androidbg.com Панайот Белчев към хората, помогнали му да изгради своя сайт! Благодаря ви предварително, приятели!

Update:

След публикуване на материала, имената на авторите, засегнати от проблема, бяха възстановени. Официалното обяснение е, че са деактивирани профили на автори, които не са писали отдавна и техните имена са изчезнали. Под статията можете да прочетете повече подробности, публикувани в коментар от самия Панайот Белчев.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

4 Коментари

  1. Олег Петров

    Деси, при полагане на такъв труд, имаш правни основания върху съдържанието на сайта! Потърси юридическа помощ, защото такива хора са лишени от съвест и заслужават наказание!!!

  2. Панайот

    Деси, съжалявам че са се заличили имената ви от статиите в блога, но това е станало неволно и аз сега разбирам че статиите са останали бе автор. В блога са премахнати автори които не са публикували от години, но колегата не е съобразил че ще се променят и самите статии, за което се извинявам. Писала си ми лично съобщение в нашия форум тази сутрин и на обяд си публикувала тази статия за моето „пренебрежителното мълчание“. Аз все пак работя през деня и не мога да си чета личните съобщения от форума всеки час.

    Аз съм ви благодарен и на теб и на Любо за усилията които полагахте в блога когато той прохождаше. Вярно е че съвсем доброволно го правехте както и помагахте във форума. Аз не съм имал намерение да ви ограбвам или да печеля от вас. Приходите на блога са няколко пъти по-малко от парите които съм изплатил по моя инициатива на хората публикуващи новини и статии там. Прегледах платежните и сумата, която съм ти изпратил лично на теб е 610 лв. Наистина не ми е приятно да пишеш за мен че съм те ограбил след като винаги съм те насърчавал да се развиваш и в блога и като достигна до позицията администратор във форума. Ти доброволно напусна поради неразбирателство с членове на екипа, но аз лично смятам че съм се държал уважително към теб винаги.

    Възстановил съм от бекъп профилите ви и всичко би трябвало да е наред вече със показването на автора на статиите.

    • Олег Петров

      Похвално е, че реагирате правилно в тази ситуация! Дано всички засегнати са удовлетворени от разрешението на ситуацията!

    • Десислава Тенева

      Благодаря за бързата реакция! Нямам спомен, каква точно е общата сума, получена за публикации в блога, но и не поставям под съмнение тази, цитирана от теб. Радвам се, че всичко завърши благополучно!

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This