Изберете страница

Защо някои бройки iPhone 7 издават съскащ звук?

Може би товя нямаше да бъде истинска премиера на новия iPhone, ако не бяха гръмките заглавия за поредния „Gate“.

Ако все още не сте разбрали, преди няколко дни Стивън Хакет описа един странен проблем с новия му iPhone 7 Plus – слаб съскащ звук, който се появява най-вече, когато телефонът е подложен на голямо натоварване. От тогава до днес, видеото има над милион гледания, а броят на собствениците, които се оплакват от подобен проблем нараства, водейки до т.нар. #hissgate.

Ето как започна всичко:

Apple все още не е дала официално становище по въпроса, затова и не можем да бъдем напълно сигурни за причините, поради които се появява този звук. Въпреки това можем да предположим, че проблемът се корени в хардуера на самия телефон. Не в чипа A 10 Fussion, а в допълнителните компоненти, които се съдържат в устройството.

Ето как изглежда платката на iPhone 7, според снимките на iFixit, които вече успяха да го разглобят.

iphone-7-main-board-3

Очертаните по-големи компоненти са елементи с конкретна цел. Например маркираният в червено и A 10 Fussion, който е „мозъка“ на телефона и обработва всички изчисления. Този до него е модема на телефона , който отговаря за клетъчната свързаност. Малките чипове на дъното се използват за предаване на различни сигнали.

Всички те обаче не могат да работят самостоятелно. Те са подпомагани от външни елементи – малките кафяви или черни правоъгълничета, които виждаме на платката. Няма как да посочим точният виновник за нежелания съскащ шум, но можем да потърсим причината.

Как може един прост електронен елемент да произвежда звук?

Има един електронен компонент, наречен кондензатор и той се намира на задната страна на дънната платка на iPhone. На снимката можете да видите десетки такива с различна форма и размер. Повечето от тях не издават звуци, защото са така проектирани, че това е малко вероятно и дори невъзможно.

iphone-7-main-board-back

В задната част на дънната платка на iPhone 7 Plus чиповете са очертани с цветни линии. Много от миниатюрните компоненти около тях са кондензатори, което значи потенциални виновници. Има един особен вид , които са склонни да вибрират – керамични кондензатори. Това се случва когато токът протича през тях с определена скорост. Ако този поток е достатъчно силен, вибрациите могат да бъдат доловени от човешкото ухо и най-вероятно именно това е причината iPhone 7 да издава звук при високо натоварване и извършване на тежки задачи.

Какво трябва да напарвите, ако вашият нов iPhone 7 издава звук?

Може би трябва да повторим, че няма как да бъдем сигурни, че именно кондензаторите са главните виновници за #hissgate, но ако се облегнем на горната теория, това не означава хардуерен проблем и е много вероятно да се оправи с някоя от последващите софтуерни актуализации. Разбира се, ако този шум ви дразни или се отразява на качеството на телефонните разговори или звуко и видео записите, Apple е готова да замени телефона ви и вие можете да се обърнете към магазина, от който сте го закупили.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This