Изберете страница

С какво камерата на iPhone 7 Plus е по-различна от тези на Android флагманите?

Android производителите твърдят, че имат телефони с двойна камера отдавна и технически това е вярно, но Apple направи нещата много по-различни.

За всички тези, които следят технологичните новости, със сигурност е много забавен начинът, по който Apple презентира новите функции на своите смартфони, като нови и не виждани до сега. Това разбира се е част от маркетинга, но в някои случаи се оказва истина.

Едно от нещата, на които американският гигант наблегна най-много на своето събитие, беше именно двойната камера на 5.5 инчовия iPhone 7 Plus. С какво тя е по-различна от тези на Android флагманите?

Нека разгледаме някои от тях, появили се през последните две години.

HTC One M8

m8

Камерата на М8, който беше представен през 2014 година, обикновено се счита за негов основен недостатък, но все пак тя също има два сензора. Вторият се използва за придаване на дълбочина и добавяне на артистични ефекти в снимката. Един от тях е именно Bokeh – създаването на илиюзия за дълбочина, чрез софтуерно замъгляване. Това е така, защото вторият сензор на камерата на М8 е с много ниска резолюция, което лесно обърква софтуера на НТС.

Apple прави нещо подобно в своя iPhone 7 Plus, но тя ще добави опцията с допълнителен ъпдейт, а и използва много по-добра оптика, в сравнение с М8.

LG V20

lg-v20

Корейската компания всъщност прави в новия си флагман точно обратното на това, което показа Apple. Тя използва 16 мегапикселов сензор с бленда f/1.8 и втори широкоъгълен обектив с 8 мегапикселов сензор. 16 мегапикселовият сензор се справя отлично на слаба осветеност, а широкоъгълната камера е за пейзажни снимки и такива при изключително ниска осветеност. Това означава, че LG използва втората камера, за да получи по-широк изглед, а не за да приближи отдалечени обекти.

Huawei P 9 и Honor 8

p9

Huawei използва втория сензор за подобряване на контраста и детайлността на снимките. Китайската компания комбинира два 12 мегапикселови сензора с бленда f/2.2, като единият е цветен, а другият монохромен – за по-ясни и детайлни кадри.

iPhone 7 Plus

След като разгледахме горните примери от Android смартфоните, се оказва, че Apple действително прави нещо ново и различно. В iPhone 7 Plus тя използва същия 12 мегапикселов сензор с бленда f/1.8, както при по-малкия си 4.7 инчов модел, но и още един телеобектив с 2х оптично увеличение. В комбинация със софтуерната магия, това води до възможността за реално 2х увеличение, без загуба на детайлност и цифрово увеличение до 10х.

Веднага ще се сетите за примери от миналото като Galaxy S4 Zoom и ASUS Zenfone Zoom, но тези апарати са до голяма степен тромави и непривлекателни, жертва на големия брой движещи се части, които се използват в камерите им. Обхватът на телеобектива на Apple от друга страна е по-ограничен, но в същото време той е значително по-компактен и тънък от посочените за пример устройства.

Както вече споменахме, компанията работи върху използването на втората камера за добавяне на дълбочина и ефекти към снимките, които ще бъдат добавени със съфтеурен ъпдейт малко по-късно.

Заключение

Колкото и иновации да има в света на мобилните технологии, Apple все още задава темпото в някои ключови области.

Това означава, че можем да очакваме от Android производителите да се опитат да подражават на стила и настройките на двойната камера на iPhone 7 Plus през следващата година.

Всъщност това съвсем не е лошо. И двата лагера във вечната война на операционните системи използват всяка възможност, за да направят продуктите си максимално качествени. И все пак телефоните им работят по различен начин, макар и да имат камери с по два сензора.

В крайна сметка тази технология ще се наложи на пазара, което е добре за всички, а 2017 година се очертава наистина интересна, що се отнася до камерите на следващото поколение смартфони.

iPhone 8?

В тази връзка няма как да не споменем, че според Минг-Чи Куо, Apple ще използва представената тази година двойна система и в своя следващ, юбилеен модел догодина. Всъщност анализаторът смята, че компанията ще пренесе технологията и в по-малкият 4.7 инчов iPhone може би през 2018 година.

Друго интересно негово твърдение е това, че в бъдещия iPhone 8 Plus, и двата модула вече ще разполагат с оптична стаблилизация (OIS), която сега е налична само в широкоъгълния обектив на iPhone 7 Plus.

Разбира се още е много рано да говорим за следващия модел на Apple, на който всички възлагат големи надежди. Нека се съсредоточим върху iPhone 7, който тепърва ще излезе на българския пазар на 23 септември, според информацията на самата компания. Можем само да се надяваме, че българските оператори ще получат достатъчно бройки на време и скоро ще можем да се докоснем до магията на новите iPhone 7 и Phone 7 Plus и да изпробваме техните камери, за да разберем вярно ли е всичко написано по-горе.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This