Това е въпросът, който си задават първите собственици на новия iPhone 7, след като в интернет вчера се появи информацията за странен съскащ звук, който издава смартфонът, когато е подложен на голямо натоварване.

Умишлено изчакахме с тази статия, за да се появят поне някакви предположения за източника на този странен и смущаващ звук.

Ето за какво говорим:

Стивън Хакет от 512 Pixels е първият, който заговори за това и Даръл Етерингтън от Tech Crunch потвърди наличието му и в неговата тестова бройка.

За момента има няколко теории за това от какво е предизвикан, но все още няма реални отговори.

  • Джон Фингас от Engadget казва, че подозира електромагнитни ефекти и посочва, че това не е всеобщ дефект, тъй като този iPhone 7, който самият той е тествал и подложил на сериозно натоварване с 3DMark Storm Extreme теста за производителност, не е издавал подобен звук.
  • Авторът и iOS разработчик Марко Армент има по-поетично обяснение и сравнява странното съскане с шума на силно въртящ се вентилатор, какъвто издава примерно CPU-то на вашия Mac, когато достигне своя потенциал.
  • Apple Insider спекулира, че може би се включва някакъв RF предавател или друга форма на намеса в системата на високоговорителите.

Всичко това обаче са само предположения, а официален отговор от страна на Apple все още няма. Стивън Хакет е заменил гаранционно своя iPhone 7, така че можете да бъдете спокойни поне в това отношение – ако вашият нов телефон издава смущаващ съскащ звук при натоварване, има опция за подмяна.

Разбира се не е приятно да установите, че устройството, което сте закупили с такова удоволствие, има проблем, но все пак е вариант, който не може да не споменем. Можем само да се надяваме компанията скоро да даде официално обяснение на случващото се и да потвърди становището за гаранционна замяна на бройките, ако това наистина е дефект.

Има още почти седмица, докато у нас започне официалната продажба на iPhone 7, така че можем и да се надяваме, че поради бързо изчерпващите се бройки, тези които ще достигнат до нас, ще бъдат от следващата партида и въобще няма да ни се наложи да използваме гарационанта подмяна. Все пак това е просто едно електронно устройство и е съвсем възможно да има дефектни бройки, сред милионите произведени такива. Това не значи, че всички ще бъдат засегнати и не трябва да ви плаши.