Изберете Страница

Съдът отхвърли иск срещу Apple за пътни произшествия, причинени от писане на съобщения по време на шофиране

Apple е изправена пред нарастващ брой съдебни дела, по обвинение, че е отговорна за пътни произшествия, причинени от потребители, които се разсейват със смартфоните си докато шофират. Един от исковете обаче, беше отхвърлен тази седмица от съдията от Върховния съд на окръг Санта Клара, Морийн Фолън. Делото беше заведено от Дейвид Ригс, чийто син беше убит през 2013 година от шофьор, който изпращал съобщения от своя iPhone, докато карал колата си. Шофьорът разбира се е обвинен в нарушение, но Ригс се опита да прехвърли вината върху гиганта и по този начин да го принуди да въведе системата за блокиране, с която разполага.

Случаят беше отхвърлен на база на части от решение по дело от миналата година, което също твърди, че Apple е отговорна за разсейването на водачи при пътнотранспортни произшествия. Тогава съдът постанови, че „да се предполага вина на компанията за крайната вреда е неразумно“ и делото се превърна в прецедент, който може да се използва в последващи подобни казуси:

Веригата на причинно-следствената връзка, изтъкната от ищците в този случай, е твърде отслабена, за да може един разумен човек да заключи, че поведението на Apple е съществен фактор за причинената им вреда“.

По рано тази година също имаше подобно дело по обвинение срещу компанията за разсейване на водачите при пътнотранспортни произшествия, тъй като тя упорито отказва да въведе система за блокиране изпращането на съобщения по време на шофиране, като поставя печалбата си над безопасността на потребителите. То все още продължава.

Apple всъщност разполага с технология, която ще забрани използването на смартфона по време на шофиране от 2008 година насам и има патент за нея от 2014 година. Въпреки това, страхувайки се, че подобна забрана ще доведе до загуба на ценен пазарен дял, тя упорита отказва да използва технологията, като вместо това избра да се защитава в съдебните дела, чийто брой нараства напоследък.

Като част от iOS 11, компанията въвежда функцията „Do Not Disturb While Driving”, която блокира входящите известия, докато превозното средство е в движение и има опция за автоматичен отговор, уведомяващ отсрещната страна, че водачът пътува, а обаждания се допускат, ако телефонът е свързан с Bluetooth системата на колата. В наскоро проведената анкета, повечето респонденти заявиха, че не Apple носи отговорността за създаването на пълен режим на блокиране, за да предотврати изпращането на съобщение по време но шофиране.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година, твърди тайванската компания TrendForce на фона на предишни слухове за увеличение на цените на двата Pro модели в предстоящата серия. Според компанията, iPhone 15 Pro отново ще се продава за 999 долара в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This