Изберете страница

Съдът отхвърли иск срещу Apple за пътни произшествия, причинени от писане на съобщения по време на шофиране

Apple е изправена пред нарастващ брой съдебни дела, по обвинение, че е отговорна за пътни произшествия, причинени от потребители, които се разсейват със смартфоните си докато шофират. Един от исковете обаче, беше отхвърлен тази седмица от съдията от Върховния съд на окръг Санта Клара, Морийн Фолън. Делото беше заведено от Дейвид Ригс, чийто син беше убит през 2013 година от шофьор, който изпращал съобщения от своя iPhone, докато карал колата си. Шофьорът разбира се е обвинен в нарушение, но Ригс се опита да прехвърли вината върху гиганта и по този начин да го принуди да въведе системата за блокиране, с която разполага.

Случаят беше отхвърлен на база на части от решение по дело от миналата година, което също твърди, че Apple е отговорна за разсейването на водачи при пътнотранспортни произшествия. Тогава съдът постанови, че „да се предполага вина на компанията за крайната вреда е неразумно“ и делото се превърна в прецедент, който може да се използва в последващи подобни казуси:

Веригата на причинно-следствената връзка, изтъкната от ищците в този случай, е твърде отслабена, за да може един разумен човек да заключи, че поведението на Apple е съществен фактор за причинената им вреда“.

По рано тази година също имаше подобно дело по обвинение срещу компанията за разсейване на водачите при пътнотранспортни произшествия, тъй като тя упорито отказва да въведе система за блокиране изпращането на съобщения по време на шофиране, като поставя печалбата си над безопасността на потребителите. То все още продължава.

Apple всъщност разполага с технология, която ще забрани използването на смартфона по време на шофиране от 2008 година насам и има патент за нея от 2014 година. Въпреки това, страхувайки се, че подобна забрана ще доведе до загуба на ценен пазарен дял, тя упорита отказва да използва технологията, като вместо това избра да се защитава в съдебните дела, чийто брой нараства напоследък.

Като част от iOS 11, компанията въвежда функцията „Do Not Disturb While Driving”, която блокира входящите известия, докато превозното средство е в движение и има опция за автоматичен отговор, уведомяващ отсрещната страна, че водачът пътува, а обаждания се допускат, ако телефонът е свързан с Bluetooth системата на колата. В наскоро проведената анкета, повечето респонденти заявиха, че не Apple носи отговорността за създаването на пълен режим на блокиране, за да предотврати изпращането на съобщение по време но шофиране.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This