Samsung буквално написа книга за копиране на Apple докато се опитваше да пробие на пазара на смартфони. Да, компанията създаде вътрешен документ от 132 страници, за да помогне на дизайнерите и инженерите си да копират пиксел по пиксел iPhone. Южнокорейският конгломерат не е единствената компания, която открадна каквото можа от Apple и нейния емблематичен смартфон, но беше първата и очевидно успешна такава.

През последните години Samsung би спирачки, а флагманите й се отклониха от линията на Apple със своите извити дисплеи, а компанията стана малко по-селективна, вместо да краде всяка нова характеристика на iPhone и всеки стратегически ход, който Apple прави. Има една част от стратегията на гиганта от Купертино обаче, която Samsung никога не си беше позволявала да копира, но изглежда това ще се промени с предстоящия Galaxy S9. Един стар пост на @evleaks сочи, че по-големия екран на S9+, той ще предлага повече оперативна памет – 6GB вместо 4GB, допълнена със слот за microSD карти и ще продължи да се възползва от стандартния 3.5 мм жак за слушалки. Т.е. Galaxy S9 и S9+ няма да са съвсем идентични, различавайки се само по размера на екрана, а по-голямата версия ще има допълнителни екстри. Звучи ли ви познато? Да, това е точно стратегията на Apple, след като пусна на пазара своята серия Plus преди няколко години, която освен по-големи размери, предлага на потребителите и някои допълнителни характеристики, които липсват при по-малките модели.

Apple е най-печелившата компания за потребителска електроника на планетата, благодарение именно на iPhone. Тя изкарва милиарди долари всяко тримесечие, продавайки скъпи смартфони с голяма печалба. Освен по-високите маржове на моделите с повече вградена памет, Apple продава по-скъпо и своите Plus варианти, разликата в цената на които с по-малките iPhone е 100 долара, но разликата в производствените разходи на самата компания е минимална. Наскоро проучване на IHS доказа, че всеки 64 GB iPhone 8 струва на гиганта 247.51 долара, докато по-голямата му версия й коства 288.08 долара. Разликата от 40.57 долара обаче се отразява като цели 100 долара в крайната цена на смартфоните. От гледна точка на бизнес стратегията това е блестящо решение, а потребителите очевидно са готови да платят допълнително за размера и липсващите в малкия модел функции, което води и до големите печалби на Apple. Очевидно от следващата година Samsung е решила да приложи същата стратегияза своите нови флагмани, използвайки уникални характеристики, които да насърчат клиентите й да купуват по-скъпите модели с по-висок марж. Тази тактика направи чудеса за Apple, но само защото компанията я приложи първа, ще бъде интересно да видим ще проработи ли тя и за Samsung, след като анализаторите предвиждат спад в продажбите й през 2018 година.