Изберете страница

Пет причини, поради които iPhone 7 е по-добър от Galaxy S8

Може би вече сте прочели наличните предварителни ревюта за Galaxy S8 и сравненията с основния му конкурент на пазара iPhone 7? Спорът кое устройство е по-добро между феновете на двете компании никога няма да приключи, а днес ще посочим някои от причините, които ни карат да смятаме, че в него Apple отново ще излезе победител.

Няма никакво съмнение, че Galaxy S8 е най-впечатляващия Android смартфон в момента, но дори и той не е съвършен, а iPhone все още има предимство в редица ключови области.

Операционна система

Това може би е най-противоречивата от петте точки, които сме избрали да посочим в тази публикация. В крайна сметка обаче, това е вярно. След всички тези години iOS на Apple все още е далеч по-усъвършенствана и проста от Android. Това обаче не означава, че е по-малко способна. Макар и да е вярно, че Google все още дава на разработчиците далеч по-голяма свобода, отколкото Apple, то тази свобода всъщност се използва от ограничен брой потребители. iOS се разви много през последните години, като Apple добави множество допълнителни функции, без това да усложнява прекомерно потребителското изживяване, или платформата да загуби своята простота, която я прави толкова приятна за работа. Android също става все по-добра с всяка следваща версия, но потребителите все още изпитват проблеми с използването на много от това, което платформата предлага.

Актуализация на софтуера

Като говорим за софтуер, това наистина е едно от най-важните предимства на Apple пред Google, що се касае за операционните системи. Това е и областта, в която Google никога няма да може да навакса разликата. Точно сега, по данни на гиганта, най-широко използваната версия на Android е Lollipop, която всъщност беше представена преди около 2.5 години, докато най-новата версия на операционната система, която вече е на 8 месеца, все още е инсталирана едва на 4.9% от активните устройства.

В същото време iOS 10, която беше пусната официално месец след Nougat, вече е на 79% от активните iOS устройства, като тези данни са от февруари. Новият софтуер носи редица иновативни функции, корекции на грешки и важни актуализации за сигурност, а iPhone има достъп до новите версии в момента, в който те бъдат пуснати официално. Потребителите, които използват устройства с Android, различни от тези на Google, трябва да чакат с месеци, ако не и години, преди да инсталират последната актуализация на операционната система.

Приложения от трети страни

Наистина съжаляваме, фенове на Android, но изживяването, предоставено от тази операционна система, никога няма да е съизмеримо с това на приложенията за iPhone и iPad! Гладката работа, красивата визия и множеството функции, най-често ексклузивни за платформата, правят едни и същи апликации да изглеждат и работят по коренно различен начин при двете операционни системи. Google предлага чудесни насоки за своите разработчици, но те просто не са достатъчно строги, за да гарантират перфектното потребителско изживяване, а многото разнородни устройства въобще не помагат за това.

Непрекъснатост (Continuity)

Samsung зае много от Apple, и в момента работи върху Samsung Connect, което ще позволи на устройства като Galaxy S8 да си взаимодействат с други такива на марката, но това всъщност няма нищо общо с елегантното решение на Apple за непрекъснатостта. Възможността да копирате текста между устройствата и да синхронизирате данни е в основата на стройната екосистема на гиганта от Купертино, където той контролира както софтуера, така и хардуера на своите пордукти. Нещо, което Samsung се опита да постигне с Tizen, но така и не успя.

Производителност

Накрая, но не и на последно място трябва да споменем производителността. Странното е, ча 16nm четириядрен процесор А10 на Apple се представя много по-добре от по-новия, 10nm и осемядрен Snapdragon 835 и Exynos 8895 , но процесорът на телефоните е само част от общата картина. Платформата на Apple е толкова лека и добре оптимизирана, че продължава да смазва дори и най-мощните Android телефони в света, когато става въпрос за употреба в реални условия. И да, последните тестове за производителност показват, че това се случва и Galaxy S8.

Ще може ли да навакса някога Android? Този въпрос е по-скоро риторичен, а феновете на двете операционни системи по цял свят, ще продължават да спорят, изтъквайки своите доводи.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This