Изберете страница

Ново приложение за iPhone на Microsoft разкрива света за слепите хора

Microsoft пусна Seeing AI, приложение за смартфони, което използва изкуствения интелект, за да опише света на хората с увредено зрение. С него те могат да насочат камерата към даден човек и то ще им каже кой е той и как се чувства, или да я използват, за да разпознаят даден продукт. Всичко това се извършва локално на телефона, с помощта на изкуствения интелект.

Всъщност Microsoft демонстрира прототип на Seeing AI през март миналата година на конференцията Build, но днес приложението вече е достъпно за изтегляне безплатно за iOS потребителите в САЩ. Все още няма официална информация, кога ще е налично за други държави и за устройства с Android.

Seeing AI работи в различни сценарии. Освен, че разпознава хора, които сте виждали и преди, познава възрастта и емоциите на изцяло непознати, може да идентифицира битови продукти, чрез сканиране на баркодове, чете и сканира документи и разпознава валути. Последната функция е изключително полезна, тъй като както знаете всички по-стари доларови банкноти са с един и същ размер и цвят, независимо от стойността им и разпознаването им понякога е трудно дори и за хора с нормално зрение. Приложението използва невронната мрежа, за да идентифицира околния свят със същата технология, която се използва в Силициевата долина за автономни автомобили, дрони и др. Основните му функции се извършват директно на устройството, което означава, че са достъпни бързо в ситуации, които изискват стабилна интернет връзка. Разбира се други, като разпознаването на текст например, изискват връзка с облака.

Seeing AI изпълнява основни задачи за оптично разпознаване, но и насочва потребителите, като им казва накъде да насочат камерата, за да получат по-добър резултат. Несъмнено това ще е едно наистина полезно приложение за хората с увредено зрение, което ще продължи да се развива и можем да се надяваме по-бързо да достигне до останалите региони.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

Apple пусна може би най-важния си ъпдейт от години – iOS 17.4

Apple пусна може би най-важния си ъпдейт от години – iOS 17.4

Apple пусна снощи iOS 17.4 и iPadOS 17.4 - важна актуализация, целяща да се съобрази със Закона за цифровите пазари (DMA) на ЕС, който скоро ще влезе в сила. Тази версия на операционната система въвежда поддръжка за магазини за приложения на трети страни и носи...

Apple пуска нови 13″ и 15″ MacBook Air с чип М3

Apple пуска нови 13″ и 15″ MacBook Air с чип М3

Apple обяви снощи своята гама от следващо поколение M3 MacBook Air, в 13" и 15" размери. Новите модели вече са налични за поръчка и ще започнат да се доставят на 8 март. Новите лаптопи разполагат с чип M3 с по-висока производителност на CPU и GPU, надграден Neural...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This