Изберете страница

Как iOS 11 ще освободи повече място във вашия iPhone?

Въпросът с наличното свободно пространство в iPhone и iPad винаги е бил на дневен ред, особено що се отнася до устройствата с най-малък размер вградена памет. Запълването й може да доведе до невъзмоност за изтегляне на файлове, правене на бекъп и изпълнине на други важни задачи. С iOS 11 Apple предприема няколко важни стъпки в посока разрешаване на този проблем и днес ще разберем как точно ще се случи това.

Как iOS 11 увеличава наличното пространство?

Функциите, вградени в следващата версия на операционната система, ще бъдат полезни за всеки, който използва устройство с мало вградена памет, или просто обича да снима и да играе обемни игри. Някои от тях работят автоматично, а други изискват намеса от страна на потребителите. От по-интелигентното управление на файловете, до изцяло нови опции, iOS 11 прави по-лесно справянето с малкото налично място за съхранение по няколко начина.

Изтриване на неизползваните приложения

Ситемата ще изтрива неизполваните приложения, но съхранените в тях документи и данни ще бъдат запазени, за да можете да ги възстановите, когато имате нужда, след повторното изтегляне на апликациите от App Store. Така тези приложения ще могат да бъдат премахвани при поискване, без опасност от загуба на данни, които ще се възстановяват автоматично при повторното им инсталиране. Опцията е деактивирана по подразбиране, за да се избегне объркването при изчезване на приложенията, но може да се активира от Settings – iTunes and App Stores – Offload Unused Apps. Все още не е ясно колко време не трябва да е било отваряно дадено приложение, за да се квалифицира то от системата като неизползвано.

Съобщения за управление на мястото за съхранение

Новият раздел за управление на съхранението в iOS 11 предлага препоръки за освобождаване на място. За да видите актуализираната секция, трябва да отидете в Settings – General – iPhone Storage, където има разбивка на състоянието на паметта заета от приложения, снимки, поща и т.н., както и последното време на използване, за да можете лесно да се ориентирате кое от приложенията не ви е необходимо всекидневно. IOS 11 предлага автоматично качване на цялата библиотека от изображения в iCloud, което също спестява наличното пространство в телефона. Изтритите от приложението снимки остават в албума Recently Deleted, изчаквайки автоматично заличаване след определен период от време. С новата верися на операционната система ще имате възможностат да изтриете този албум за постоянно с едно докосване. Следващата опция позволява автоматично заличаване и на старите записи за проведени обадания, както и прикачените файлове от iMessage, изпратени или получени преди повече от година. На лице е и преглед на видео клиповете, които също заемат ценно място в телефона ви, където отново имате възможността да изтриете тези, от които вече нямате нужда. Най-любопитната и полезна функция е запазването на съобщенията от iMessage в iCloud, като така спестявате място на устройството и едновременно с това не ги губите при рестор.

HEIF

Не на последно място имаме и нов формат на изображенията, който предлага по-добро качество и по-малко заемано място – близо на половина от това, нужно за JPEG файловете. Повече подробности за HEIF, можете да намерите в тази статия. Форматът ще се използва по подразбиране, но снимките ще бъдат преобразувани в JPEG при експортиране, за да се поддържа съвместимостта.

Повече място в облака на същата цена

Apple предлага 5 GB пространство за съхранине в iCloud за всички потребители, но това не винаги е достатъчно, като се има предвид нарастващата зависимост на iOS от облака в следващата версия. За това компанията ще удвои опцията за закупуване 1ТВ на 2ТВ срещу 9.99 долара на месец. За съжаление по-евтините абонаментни планове няма да получат актуализация, но все пак това е стъпка в правилната посока. Ще бъде налична и опцията за споделяне на платеното пространство с членовете на семейството. Макар че това не е функция на iOS 11, със сигурност отразява усилията на компанията да смекчи проблемите с липсата на място за съхранине, което може да се окаже особено ценно за потребителите на новия iPad Pro, който гигантът опитва да позиционира като заместител на компютъра.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

Apple пусна може би най-важния си ъпдейт от години – iOS 17.4

Apple пусна може би най-важния си ъпдейт от години – iOS 17.4

Apple пусна снощи iOS 17.4 и iPadOS 17.4 - важна актуализация, целяща да се съобрази със Закона за цифровите пазари (DMA) на ЕС, който скоро ще влезе в сила. Тази версия на операционната система въвежда поддръжка за магазини за приложения на трети страни и носи...

Apple пуска нови 13″ и 15″ MacBook Air с чип М3

Apple пуска нови 13″ и 15″ MacBook Air с чип М3

Apple обяви снощи своята гама от следващо поколение M3 MacBook Air, в 13" и 15" размери. Новите модели вече са налични за поръчка и ще започнат да се доставят на 8 март. Новите лаптопи разполагат с чип M3 с по-висока производителност на CPU и GPU, надграден Neural...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This