Както вече знаете, от следващия модел iPhone се очакват много промени и една от тях се отнася до дисплея, който според слуховете ще бъде OLED, за поне един от предполагаемите три модела, с които Apple ще отпразнува десетия рожден на своя емблематичен смартфон.

Сега имаме ново потвърждение на този слух и то идва не от кой да е, а от Тай Йенг Ву, президент на Sharp, който разкри пред студенти от университета Татунг (където получи своята почетна докторска стерпен), че бъдещият iPhone 8 ще притежава именно OLED дисплей. По време на речта си, Ву отбеляза, че Apple трябва да премине към OLED технологията, за да овладее резкия спад в продажбите си, който се наблюдава вече три поредни тримесечия.

OLED панелите предлагат значително по-добър контраст, гъвкавост и енергоефективност, в сравнение с настоящите LTPS (ниско температурни поли силициеви), използвани от компанията. За да отговори на това предизвикателство обаче, Sharp ще трябва да построи нови заводи, които да се справят с обема на поръчките на гиганта от Купертино. Компанията в момента строи подобно съоръжение в Япония, но планира при нужда да изнесе част от производството и в САЩ.

Sharp току що беше закупена от Foxconn, основният доставчик на компоненти на Apple за Азия, а според спекулациите, компанията се кани да използва именно нейни дисплеи в следващото си поколение смартфони. Всъщност Sharp вече е произвеждала част от панелите за сегашните iPhone. Apple намекна, че иска по-голям контрол върху процеса на изграждане на дисплея на своите смартфони и тази сделка, която е на стойност 6.2 милиарда долара, е част именно от планът и за налагане на този контрол.

За бъдещия iPhone 8 се твърди още и, че ще бъде в три размера – 4.7, 5 и 5.5 инча и, ако не възникнат непредвидени затруднения с доставките, ще дойде с изцяло стъклен корпус и тънка метална рамка. Емблематичният хоум бутон ще бъде вграден под дисплея, заедно със сензора за пръстови отпечатъци. За съжаление баче, според слуховете, така желания OLED дисплей, може би ще бъде преимущество само на един от трите модела.

За съжаление всичко това все още са само слухове и предположения, а за да разберем кое от тях ще се окаже истина и какви изненади е приготвила Apple за своите фенове, по случай десетия рожден ден на iPhone, ще трябва да изчакаме почти година.