Устройствата, работещи с iOS представляват 40.5% от всички продадени смартфони в САЩ през тримесечието, което завърши в края на октомври, по данни на Kantar Worldpanep Comtech. Това е сериозно увеличение, на фона на 33.5% дял, през същия период на 2015 година, но Android устройствата все още държат общ дял от 58% на пазара в САЩ.

Успехите на Apple за този период, може би отчасти се дължат и на проблемите, които изпитваше основният й конкурент на пазара – Samsung.

През август корейският гигант пусна на пазара Galaxy Note 7 с надеждата той да се конкурира с бъдещия iPhone 7, чиято премиера беше през септември. За жалост обаче, устройството стана жертва на производствен дефект и след стотици случаи на самозапалване, беше спряно от производство и изтеглено от пазара, донасяйки на компанията многомилиардни загуби, вместо мечтания триумф над Apple.

Другата основна причина за ръста в продажбите разбира се е iPhone 7, който се оказа изключително популярен, въпреки липсата на жак за слушалки и идентичния с предходните модели дизайн и бързо стана едно от най-продаваните устройства на пазара в САЩ.

“ Докато Samsung доминира като брой устройства, Apple си остава най-желаната марка в света!“ коментира анализаторът Лорън Гуенвир, директор на Kantar Worldpanel Comtech.

Сред останалите конкуренти на iPhone е и Pixel, проектиран и конструиран от Google, който отчете едва 0.5% дял от продажбите в САЩ за същия период, което го поставя на едно ниво с Huawei.