Закупуването на къща обикновено е голяма стъпка, особено в Китай, където цените на жилищата продължават да растат. Млада китайка обаче, намери гениално, макар и съмнително от морална гледна точка решение на този проблем.

Историята, разказана от BBC, се превърна в една от най-дискутираните теми в китайските социални мрежи. Потребител с ник Proud Qiaoba разказва в своя блог, как жена на име Шаоли (името е променено по разбираеми причини) спечелила 115 000 юана, продавайки 20 броя iPhone 7, подарени й от нейните гаджета, или за да бъдем по-точни – от 20 от тях. Жената е от град Шенжен в южната част на Китай и използва услугите на сайта Hui Shou Bao, за да продаде устройствата, а със спечелената сума прави авансово плащане за къща в провинцията.

„ Всички говорят за това!“ – пише Proud Qiaoba. ”Кой знае как се чувстват хората, подарили тези телефони, след като новината стана публично достояние!“

“Шаоли не е от богато семейство“ – добавя той. „Майка й е домакиня, а баща й – работник, мигрант, тя е най-голямата дъщеря в семейството. Родителите й остаряват и тя е под голям натиск от нуждата да закупи нова къща, но направо не мога да повярвам, че е използвала подобен метод, за да си осигури парите!“

Разбира се този подход може да ви шокира, но в социалната мрежа Weibo историята събра над 13 милиона коментари, като някои потребители хвалят китайката за находчивостта, а други я обвиняват в липса на морал. Има и такива, които се съмняват, че всичко това е скалъпено с цел реклама на сайта за рециклиране на телефони. Въпреки това блогърът, който разказа историята пред BBC твърди, че се е свързал с Hui Shou Bao и от там са потвърдили покупката на 20 броя iPhone 7 от жена, по-рано тази година на цена 5750 юана за брой. На въпроса на BBC, как могат да издирят жената, говорител на сайта отговаря:

Нейният живот беше дълбоко засегнат от медийното отразяване на случая и тя категорично отказва интервю“.

Може би си спомняте случаят, при който китаец продаде единия си бъбрек, за да си купи новия iPhone. Дали историята на Шаоли е по-шокираща, можем да спорим, но определено тя ще ви накара да се замислите.