След като през юни миналата година, Shenzhen Baili заведе дело срещу Apple, твърдейки, че е нарушила патент на нейния смартфон 100с и Службата за интелектуална собственост в Пекин постанови, че iPhone 6 копира външния дизайн на телефона, Apple спря напълно продажбите на този модел в Китай и обжалва решението пред регионалния съд.

Сега той илезе с мнение, че нарушение няма, отменяйки предишното постановление и отсъждайки в полза на гиганта от Купертино. Според съда в Пекин, характеристиките на iPhone 6 “напълно променят ефекта на целия продукт“ и това прави двата телефона „лесно различими в очите на потребителите“.

Това решение ще закопае напълно Baili, която е дъщерна фирма на Digione. Тя вече не е конкурентна на китайския пазар и едва съществува, след като се срина поради лошо управление и обвинения за ниско качество на продуктите.

Като говорим за Китай, не можем да не споменем любопитния факт, че през май миналата година съдът присъди интелектуалните права върху марката „iPhone” на Xintong Tiandi, като постанови, че тя е регистрирала думата като търговска марка през 2007 година, докато телефоните на Apple са влезли в продажба в Китай през 2009 година.