Изберете страница

Шест упорити мита за зареждането на телефоните

Да си заредиш телефона е толкова лесно – просто го включваш и забравяш, но за съжаление има толкова много лоши съвети, които всъщност нанасят повече вреди, отколкото ползи и е време те да бъдат развенчани!

На първо място стои въпросът с експлоадиращите батерии, подхранван периодично от публикуваните случаи с опасни инциденти. Почти всички съвременни смартфони работят с литиево-йонни батерии и да, те са известни с това, че от време на време се взривяват. Работата е там, че това най-често е в следствие на производствени дефекти, както в случая с Note 7 миналата година, а не поради начина на употреба.

С други думи, не всички батерии са застрашени и правилно произведените и монтирани такива, не заплашават здравето и живота ви.

Мит 1: Зареждането на телефона през цялата нощ е вредно!

Не, не е! Телефоните в наши дни са толкова умни, че всъщност „знаят“ кога батерията им е заредена и достигайки тази точка, спират зареждането. Това предотвратява презареждане и всякакви последствия, свързани с него, така че не се колебайте да оставите телефона си на зарядно цяла нощ.

Мит 2: Трябва да зареждате батерията си изцяло и след това да я изцедите до край!

Не, не правете това! Литиево-йонните батерии не са като останалите и се зареждат напълно само първия път, а за да ги поддържате не се изисква пълно разреждане. Не само, че не съществува т.нар. „ефект на паметта“, но и опитвайки се да ги калибрирате като старите никал-метал-хидридни батерии, всъщност им вредите. Зареждайте ги винаги, когато имате нужда от това, дори и частично!

Мит 3: Не използвайте телефона си, когато се зарежда!

Никой не иска да бъде застрашен от токов удар и може би именно това имат предвид тези, които ви съветват да не използвате телефона, докато той се зарежда. Това, както и останалите изброени до сега митове, не е истина! Работата с устройството по време на зареждане е напълно безопасна, стига да използвате оригинални аксесоари, а не евтините им китайски копия и да не ги излагате на влага, зареждайки примерно в банята.

Мит 4: Всички зарядни устройства са еднакви!

То просто зарежда телефона ми, с какво може да е различно от оригиналното? Отговорът на този въпрос е – много. Освен, че е заплаха за безопасността ви, фалшивото зарядно устройство просто не работи като оригиналното. Експертът по интегрални схеми Кен Шириф провежда редица експерименти в опитите си да изследва различините зарядни устройства на пазара и установява, че най-много са фалшификатите на адаптерите на Apple. Те са опасни и същевременно могат да повредят телефона ви, така че стойте далеч от тях, колкото и примамлива да е ниската им цена. Изберете оригинално зарядно, или поне сертифицирано такова от известна марка като Belkin, Vinsic, RAVPower, Powergen и Anker.

Мит 5: Използването на телефона 24/7 е е проблем!

Повечето хора разчитат на телефоните си през цялото време, тъй като те вече са се превърнали в джобни компютри, без които не можем. Тази идея обаче не е добра. Всеки смартфон трябва да се рестартира от време на време, не се притеснявайте да го изключите вечер, или поне го рестартирайте веднъж седмично. Това не не е в ущърб на живота на батрията и ще помогне за ефективността на устройството.

Мит 6: Услугите за местоположението изяждат батерията ви!

Работещите приложения, които изискват използване на данни за местоположението ви, ще изцедят батерията ви, нали? Не толкова, колкото си мислите! Оказва се, че тези услуги засягат живота й, но не по начина, по който го възприемаме по навик. Разбира се, ако поставите телефона в самолетен режим, несъмнено ще изкара повече време, но така се ограничават основните му функиции, нали? По принцип, ако искате да използавет услугите за местоположението ви, правете го спокойно, това няма да съсипе вашата батерия.

Как да извлечем максимума от батерията на смартфона си?

Всички искаме батерия, която не умира и горните съвети ще ви помогнат да се придържате по-близо до тази мечта. За съжаление, тя все пак има определен брой цикли на зареждане и разреждане и все някога ще се наложи да я смените, но пък погледнете от другата страна на нещата – взели сте този смартфон, за да го използвате и надали ще дочакате батерията му да се изхаби до край, преди да си купите следващия модел, така че радвайте му се и използвайте всичките му възможности, без да се притеснявате!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This