Изберете Страница

Как студът се отразява на нашите телефони?

Идва зима и температурите рязко спадат. Може би вече сте забелязали последствията от това върху вашия телефон? Да, те не са създадени за зимни условия и това е факт!

Ние хората се спасяваме от студа, обличайки дебели дрехи и въпреки това често се разболяваме, но всъщност колко трябва да спаднат температурите, за да се развали един телефон?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен! Производителите използват различни компоненти в своите устройства, което означава, че всеки модел реагира по свой собствен начин на понижаването на външната температура. Като цяло можем да кажем, че дисплеите започват да трептят, наблюдават се проблеми при свързване с безжични мрежи, а батерията направо се топи. Ако не вземем мерки, устройството се превръща в скъпа ледена висулка.

В препоръките за използване на iPhone, Apple изрично посочва, че той не трябва да се ползва при температура, по-ниска от 0 градуса, тъй като е много вероятно да срещнете проблеми с батерията и някои от функциите му.

Освен, че при тези ниски температури, ще забележите рязко повишение на консумацията на батерия, те могат да бъдат опасни за вашия телефони и по друга причина – след като е изстинал докато сте го използвали в студа навън, а след това е прибран в джоб или топла стая, в него лесно се образува конденз, който можете да видите дори и с просто око. Изпотяването на стъклото от външната страна не е толкова опасно, но всъщност това, което виждаме, се случва и вътре в самото устройство, а както знаете, влагата е едно от най-опасните врагове на съвременните смартфони.

Студеното време навън може да е и една от причините за преждевременното изключване на вашия iPhone, който умира внезапно, дори при 30% заряд. Това се дължи на спецификата на литиево йонните батерии, които въпреки, че имат някои предимства, като бързо зареждане и липса на необходимост от пълен разряд, преди презареждане, за съжаление не се справят добре при ниски температури. Според изследванията, студът увеличава вътрешното съпротивление и съответно намалява капацитета на този вид батерии. Казано по-точно, при -18 градуса, тя може да предостави едва 50% от нормалния си капацитет.

Това лесно може да се докаже с прост експеримент – батерията на iPhone, оставен навън на минусови температури, спада с 14% за 30 минути, като при нормални условия, за същото време, загубата е едва 1%.

Apple уточнява, че нейните устройства работят най-добре в диапазона 0 – 35 градуса и температури под нулата предизвикват неправилно разчитане на оставащите проценти от операционната система, тъй като тя е калибрирана за работа при по-високи стойности. Именно заради това в студени дни, можете да останете неприятно изненадани, когато вашият iPhone изгасне, впреки че преди това е отчитал примерно 30% оставаща батерия.

Смартфоните с LED дисплеи, какъвто е и iPhone, са по-податливи на студа, за разлика от тези с OLED панели. По тази причина можете да усетите забавена реакция на тъча, размазване и отблясъци върху текста и цветовете. Те са и по-податливи на счупване при такива условия, тъй като от студа панелът става по-крехък и чуплив при удар.

Екстремно ниските температури влияят и на вътрешните им компоненти, които започват да отчитат грешки. Устройствата могат да срещнат проблеми с разчитане на SIM картата или различни функции за обработка на данни. Те страдат от ниските температури, дори и в покой, затова не ги оставяйте в колата за по-дълго време, особено през нощта. Това би могло да бъде фатално. Разбира се влагата също е проблем – избягвайте досегът им със сняг или случайни пръски.

Какво можем да направим през зимата, за да защитим своя любим телефон?

Няма универсално решение, но все пак е добре да защитим устройството с подходящ калъф, да го носим във вътрешен джоб и да се стараем да го вадим възможно по-рядко от него, използвайки слушалки или безжично хендсфрий за разговори. Избягвайте излагането му за по-дълго време на ниски температури, писането на съобщения или честото проверяване на социалните мрежи. Бъдете подготвени и за по-рязък спад на батерията, тя не обича студа и процентите й буквално се топят пред очите ви, а когато се приберете, не го оставяйте в близост до отоплителни уреди, за да може да премине към по-високата температира постепенно и да се избегне конденз. Ако се налага дълго време да бъдете извън къщи, носете си допълнителна външна батерия, за всеки случай.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Откакто Apple създаде iPadOS, актуализациите на софтуера за таблети излизаха заедно с тези за iPhone, това обаче може да се промени следващия месец, твърди Bloomberg. Apple планира да отложи пускането на iPadOS 16 с около месец, в сравнение с iOS 16, която ще излезе...

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават – Pro моделите ще имат и по-добър OLED панел, твърдят последните слухове. Samsung Display ще използва по-усъвършенствани материали за панелите на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, пише The Elec. Samsung ще използва...

0 коментара

Trackbacks/Pingbacks

  1. Откриха работещ iPhone след година и половина, прекарани на дъното на езеро | Apple Fans Bulgaria - […] се опитваме да защитим своите телефони от различни вредни влияния и се ядосваме на дребни проблеми като бързото […]

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This