Идва зима и температурите рязко спадат. Може би вече сте забелязали последствията от това върху вашия телефон? Да, те не са създадени за зимни условия и това е факт!

Ние хората се спасяваме от студа, обличайки дебели дрехи и въпреки това често се разболяваме, но всъщност колко трябва да спаднат температурите, за да се развали един телефон?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен! Производителите използват различни компоненти в своите устройства, което означава, че всеки модел реагира по свой собствен начин на понижаването на външната температура. Като цяло можем да кажем, че дисплеите започват да трептят, наблюдават се проблеми при свързване с безжични мрежи, а батерията направо се топи. Ако не вземем мерки, устройството се превръща в скъпа ледена висулка.

В препоръките за използване на iPhone, Apple изрично посочва, че той не трябва да се ползва при температура, по-ниска от 0 градуса, тъй като е много вероятно да срещнете проблеми с батерията и някои от функциите му.

Освен, че при тези ниски температури, ще забележите рязко повишение на консумацията на батерия, те могат да бъдат опасни за вашия телефони и по друга причина – след като е изстинал докато сте го използвали в студа навън, а след това е прибран в джоб или топла стая, в него лесно се образува конденз, който можете да видите дори и с просто око. Изпотяването на стъклото от външната страна не е толкова опасно, но всъщност това, което виждаме, се случва и вътре в самото устройство, а както знаете, влагата е едно от най-опасните врагове на съвременните смартфони.

Студеното време навън може да е и една от причините за преждевременното изключване на вашия iPhone, който умира внезапно, дори при 30% заряд. Това се дължи на спецификата на литиево йонните батерии, които въпреки, че имат някои предимства, като бързо зареждане и липса на необходимост от пълен разряд, преди презареждане, за съжаление не се справят добре при ниски температури. Според изследванията, студът увеличава вътрешното съпротивление и съответно намалява капацитета на този вид батерии. Казано по-точно, при -18 градуса, тя може да предостави едва 50% от нормалния си капацитет.

Това лесно може да се докаже с прост експеримент – батерията на iPhone, оставен навън на минусови температури, спада с 14% за 30 минути, като при нормални условия, за същото време, загубата е едва 1%.

Apple уточнява, че нейните устройства работят най-добре в диапазона 0 – 35 градуса и температури под нулата предизвикват неправилно разчитане на оставащите проценти от операционната система, тъй като тя е калибрирана за работа при по-високи стойности. Именно заради това в студени дни, можете да останете неприятно изненадани, когато вашият iPhone изгасне, впреки че преди това е отчитал примерно 30% оставаща батерия.

Смартфоните с LED дисплеи, какъвто е и iPhone, са по-податливи на студа, за разлика от тези с OLED панели. По тази причина можете да усетите забавена реакция на тъча, размазване и отблясъци върху текста и цветовете. Те са и по-податливи на счупване при такива условия, тъй като от студа панелът става по-крехък и чуплив при удар.

Екстремно ниските температури влияят и на вътрешните им компоненти, които започват да отчитат грешки. Устройствата могат да срещнат проблеми с разчитане на SIM картата или различни функции за обработка на данни. Те страдат от ниските температури, дори и в покой, затова не ги оставяйте в колата за по-дълго време, особено през нощта. Това би могло да бъде фатално. Разбира се влагата също е проблем – избягвайте досегът им със сняг или случайни пръски.

Какво можем да направим през зимата, за да защитим своя любим телефон?

Няма универсално решение, но все пак е добре да защитим устройството с подходящ калъф, да го носим във вътрешен джоб и да се стараем да го вадим възможно по-рядко от него, използвайки слушалки или безжично хендсфрий за разговори. Избягвайте излагането му за по-дълго време на ниски температури, писането на съобщения или честото проверяване на социалните мрежи. Бъдете подготвени и за по-рязък спад на батерията, тя не обича студа и процентите й буквално се топят пред очите ви, а когато се приберете, не го оставяйте в близост до отоплителни уреди, за да може да премине към по-високата температира постепенно и да се избегне конденз. Ако се налага дълго време да бъдете извън къщи, носете си допълнителна външна батерия, за всеки случай.