Днес искам да ви разкажа една история, която е малко далеч от тематиката на нашия фен сайт, но засяга лично мен, Десислава Тенева, както и моя труд, полаган безвъзмездно години наред в androidbg.com.

Всичко започна преди няколко години, когато все още бях администратор на сайта и заедно с Luba6ky се заехме да развием блога му. Не беше лесно от един отдавна зарязан блог да направим популярно място за новини и ревюта, но работата не ни плашеше, тогава бяхме ентусиазирани и надъхани и освен, че денонощно се грижехме за реда във форума, отделяхме време от свободните си от настоящата работа часове, за да пишем интересни материали и ревюта. И се получи, колкото и да не вярваха някои хора, блогът стана популярен, материалите се четяха и коментираха и това донесе много нови потребители на самия сайт, които заинтригувани започнаха да посещават редовно както блога, така и форума. Остарялата платформа беше огромна пречка, писането там и оформянето на статиите беше предизвикателство, с което не веднъж се сблъсквах, но това като че ли още повече ме амбицираше. Случвало се е късно вечерта да видя интересна новина и да стана от леглото, за да я напиша и поднеса на читателите. За всичко това разбира се не съм получавала никакви финансови средства, с изключение на 1 или 2 пъти, когато собственикът на сайта Панайот Белчев, реши по свое усмотрение да ми изпрати някой лев, без предварителна уговорка или изявено желание от моя страна. Не съм неблагодарна, но и никога не съм смятала, че трудът, положен в любимия сайт е нещо, за което трябва да получавам възнаграждение, достатъчно ми беше да наблюдавам как феновете му се увеличават и да се радвам на постигнатите успехи.

Измина време и започнах да пиша в SmartNews.bg, като съответно прекратих работата си за androidbg.com. Отказах се и от администраторските права, тъй като не смятах да се занимавам повече с Android. Събитията след това така ме завъртяха, че влизах във форума рядко, а в блога, който вече се поддържаше от други членове на екипа – съвсем не.

И така до днес, когато съвсем случайно, разглеждайки спомените от предходни години, предложени ми във Facebook, отворих една стара статия и установих, че се води от анонимен автор!? Стана ми чудно и се разрових назад в материалите, откривайки с болка и обида, че всичко написано от мен и от Luba6ky, вече принадлежи на анонимния автор… Не става въпрос само за превод на новини, а и за авторски ревюта, които Luba6ky беше правил, мои превюта и статии, които също бяха част от собственото ми портфолио и история като автор. Това буквално предизвика сълзи на обида в очите ми и веднага писах съобщение на Панайот Белчев и още едно на Любомир Дуцолов (Luba6ky), чийто труд в сайта също се оказа заличен безвъзвратно. За съжаление така и не получих отговор от Панайот, а косвено разбрах от Любо, че старите ни профили в блога са изтрити и самата система е поставила в замяна на имената ни „анонимен“. Това разбира се е абсолютно нарушение на авторството и неуважение към труда, полаган с години, а още по-болно и обидно е самото отношение, липсата на отговор и някак си пренебрежителното мълчание от страна на Панайот Белчев, за чийто сайт съм работила неуморно и безвъзмездно в продължение на цели 4 години като модератор, администратор и автор в блога.

Не мога да махна с ръка и да отпиша тези години, прекалено обидно и болно ми е, а и не смятам че подобна постъпка трябва да бъде толерирана! Затова реших да направя този случай обществено достояние, служейки си с единственото оръжие, което притежавам – талантът ми на автор! Ще помоля всеки от вас, който споделя мнението, че подобно ограбване на чужд труд е престъпление и не може да остане ненаказано, да сподели сатията, за да знаят читателите, какво е отношението на собственикът на androidbg.com Панайот Белчев към хората, помогнали му да изгради своя сайт! Благодаря ви предварително, приятели!

Update:

След публикуване на материала, имената на авторите, засегнати от проблема, бяха възстановени. Официалното обяснение е, че са деактивирани профили на автори, които не са писали отдавна и техните имена са изчезнали. Под статията можете да прочетете повече подробности, публикувани в коментар от самия Панайот Белчев.