Изберете страница

Как най-големият български Android сайт ограби труда на свои автори! (Обновена)

Днес искам да ви разкажа една история, която е малко далеч от тематиката на нашия фен сайт, но засяга лично мен, Десислава Тенева, както и моя труд, полаган безвъзмездно години наред в androidbg.com.

Всичко започна преди няколко години, когато все още бях администратор на сайта и заедно с Luba6ky се заехме да развием блога му. Не беше лесно от един отдавна зарязан блог да направим популярно място за новини и ревюта, но работата не ни плашеше, тогава бяхме ентусиазирани и надъхани и освен, че денонощно се грижехме за реда във форума, отделяхме време от свободните си от настоящата работа часове, за да пишем интересни материали и ревюта. И се получи, колкото и да не вярваха някои хора, блогът стана популярен, материалите се четяха и коментираха и това донесе много нови потребители на самия сайт, които заинтригувани започнаха да посещават редовно както блога, така и форума. Остарялата платформа беше огромна пречка, писането там и оформянето на статиите беше предизвикателство, с което не веднъж се сблъсквах, но това като че ли още повече ме амбицираше. Случвало се е късно вечерта да видя интересна новина и да стана от леглото, за да я напиша и поднеса на читателите. За всичко това разбира се не съм получавала никакви финансови средства, с изключение на 1 или 2 пъти, когато собственикът на сайта Панайот Белчев, реши по свое усмотрение да ми изпрати някой лев, без предварителна уговорка или изявено желание от моя страна. Не съм неблагодарна, но и никога не съм смятала, че трудът, положен в любимия сайт е нещо, за което трябва да получавам възнаграждение, достатъчно ми беше да наблюдавам как феновете му се увеличават и да се радвам на постигнатите успехи.

Измина време и започнах да пиша в SmartNews.bg, като съответно прекратих работата си за androidbg.com. Отказах се и от администраторските права, тъй като не смятах да се занимавам повече с Android. Събитията след това така ме завъртяха, че влизах във форума рядко, а в блога, който вече се поддържаше от други членове на екипа – съвсем не.

И така до днес, когато съвсем случайно, разглеждайки спомените от предходни години, предложени ми във Facebook, отворих една стара статия и установих, че се води от анонимен автор!? Стана ми чудно и се разрових назад в материалите, откривайки с болка и обида, че всичко написано от мен и от Luba6ky, вече принадлежи на анонимния автор… Не става въпрос само за превод на новини, а и за авторски ревюта, които Luba6ky беше правил, мои превюта и статии, които също бяха част от собственото ми портфолио и история като автор. Това буквално предизвика сълзи на обида в очите ми и веднага писах съобщение на Панайот Белчев и още едно на Любомир Дуцолов (Luba6ky), чийто труд в сайта също се оказа заличен безвъзвратно. За съжаление така и не получих отговор от Панайот, а косвено разбрах от Любо, че старите ни профили в блога са изтрити и самата система е поставила в замяна на имената ни „анонимен“. Това разбира се е абсолютно нарушение на авторството и неуважение към труда, полаган с години, а още по-болно и обидно е самото отношение, липсата на отговор и някак си пренебрежителното мълчание от страна на Панайот Белчев, за чийто сайт съм работила неуморно и безвъзмездно в продължение на цели 4 години като модератор, администратор и автор в блога.

Не мога да махна с ръка и да отпиша тези години, прекалено обидно и болно ми е, а и не смятам че подобна постъпка трябва да бъде толерирана! Затова реших да направя този случай обществено достояние, служейки си с единственото оръжие, което притежавам – талантът ми на автор! Ще помоля всеки от вас, който споделя мнението, че подобно ограбване на чужд труд е престъпление и не може да остане ненаказано, да сподели сатията, за да знаят читателите, какво е отношението на собственикът на androidbg.com Панайот Белчев към хората, помогнали му да изгради своя сайт! Благодаря ви предварително, приятели!

Update:

След публикуване на материала, имената на авторите, засегнати от проблема, бяха възстановени. Официалното обяснение е, че са деактивирани профили на автори, които не са писали отдавна и техните имена са изчезнали. Под статията можете да прочетете повече подробности, публикувани в коментар от самия Панайот Белчев.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

4 Коментари

  1. Олег Петров

    Деси, при полагане на такъв труд, имаш правни основания върху съдържанието на сайта! Потърси юридическа помощ, защото такива хора са лишени от съвест и заслужават наказание!!!

  2. Панайот

    Деси, съжалявам че са се заличили имената ви от статиите в блога, но това е станало неволно и аз сега разбирам че статиите са останали бе автор. В блога са премахнати автори които не са публикували от години, но колегата не е съобразил че ще се променят и самите статии, за което се извинявам. Писала си ми лично съобщение в нашия форум тази сутрин и на обяд си публикувала тази статия за моето „пренебрежителното мълчание“. Аз все пак работя през деня и не мога да си чета личните съобщения от форума всеки час.

    Аз съм ви благодарен и на теб и на Любо за усилията които полагахте в блога когато той прохождаше. Вярно е че съвсем доброволно го правехте както и помагахте във форума. Аз не съм имал намерение да ви ограбвам или да печеля от вас. Приходите на блога са няколко пъти по-малко от парите които съм изплатил по моя инициатива на хората публикуващи новини и статии там. Прегледах платежните и сумата, която съм ти изпратил лично на теб е 610 лв. Наистина не ми е приятно да пишеш за мен че съм те ограбил след като винаги съм те насърчавал да се развиваш и в блога и като достигна до позицията администратор във форума. Ти доброволно напусна поради неразбирателство с членове на екипа, но аз лично смятам че съм се държал уважително към теб винаги.

    Възстановил съм от бекъп профилите ви и всичко би трябвало да е наред вече със показването на автора на статиите.

    • Олег Петров

      Похвално е, че реагирате правилно в тази ситуация! Дано всички засегнати са удовлетворени от разрешението на ситуацията!

    • Десислава Тенева

      Благодаря за бързата реакция! Нямам спомен, каква точно е общата сума, получена за публикации в блога, но и не поставям под съмнение тази, цитирана от теб. Радвам се, че всичко завърши благополучно!

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This