Изберете страница

Как да разберете дали кабелът или зарядното, което използвате е фалшиво?

Наскоро стана ясно, че Apple съди Amazon за разпространение на фалшиви Lightning кабели. Според документите по това дело, компанията е прекарала последните девет месеца в тестване на предлаганите от една от най-големите платформи за онлайн търговия кабели и зарядни и е установила, ча почти 90% от тях са фалшиви и несертифицирани.

Ако претенциите на Apple са реални, то всеки от наси има голям шанс да е закупил именно такъв опасен аксесоар за своя iPhone. В най-лошия случай той може да повреди сериозно устройството или да предизвика пожар, а в най-оптимистичния вариант, ще изкара много по-малко време при ежедневна употреба, отколкото оригиналните продукти на компанията.

Как можем да разберем дали това, което купуваме е оригинално и безопасно?

Apple има цяла страница, посветена на разликите между фалшивите и оригиналите кабели. Трябва обаче да споменем, че има два различни стандарта – компанията произвежда и продава собствени аксесоари, но също и сертифицира такива, произведени от трети страни в рамките на програмата „ Made for iPhone”.

1

Съгласно условията на това споразумение, производителите плащат лицензионна такса на Apple, за да използват патентования от нея дизайн и схеми на Lightning порта. Тези аксесоари разбира се са по-скъпи, но и по-безопасни. Логото MFi трябва да присъства на опаковката на всеки официално сертифициран аксесоар, като зарядно, калъф, док станция или високоговорител. Има едно единствено изключение, което се отнася до това, че компанията не сертифицира USB Type-C към Lightning кабелите и това означава, че дори тези с логото „Made for iPhone” са фалшиви.

Що се отнася до разликите между оригиналните продукти и копията им, на сайта на Apple има много подробности. Lightning към USB кабелите са „ Designed by Apple in California” и същевременно „ Assembled in China”, „ Assembled in Vietnam” или „Industria Brasileria”, а надписите са придружени от 12 цифрени серийни номера.

Компанията публикува и серия снимки, за сравнение на дребни подробности във външния вид на оригиналните и фалшивите кабели.

apple-counterfeit-lightning-cable

Що се отнася до зарядните, най-важното нещо е да се провери изходящото напрежение. Тези за iPad са по-мощни, от колкото тези за iPhone и ако използвате такова от телефон за таблета си, това ще навреди на живота на вашата батерия, а тя ще се зарежда и по-бавно, така че за тях е най-добре да си купите зарядно, което осигурява 5 волта и 2.1 ампера.

Изходното напрежение е изписано на самото зарядно устройство, а ако липсва, това е знак, че то е фалшиво. Можете да обърнете внимание и на маркировката, която удостоверява, че то е било прегледано от регулаторните органи.

Както не веднъж сме споменавали, цената понякога е водещият фактор при покупката на аксесоари за любимите ни телефони, но трябва да се има предвид и това, че евтините такива не са безопасни както за устройството, така и за собственото ви здраве. Точно заради това е добре да изберете оригинален кабел и зарядно, когато това се наложи и да не правите компромис с качеството, заради ниската цена.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This