Изберете Страница

Как да превърнем клавиатурата на iPhone в тракпад с помощта на 3D Touch?

Когато Apple представи 3D Touch през 2015 година, всички знаехме, че тази функция ще се превърне в основна за устройствата на компанията в обозримо бъдеще. Тази технология позволява да се отчете силата на натиск върху екрана и в резултат на това, могат да бъдат добавени редица комбинации и трикове, които да се използват в iOS.

3D Touch е чудесно допълнение към устройствата на Apple и ще играе все по-голяма роля през тази година. Няколко независими източника твърдят, че компанията планира да премахне емблематичния си хоум бутон в iPhone 8, така че именно 3D Touch жестовете ще заменят неговата функционалност. В същото време има много трикове, които сме описвали и в предишни статии, но се оказа, че ни е убягнал един.

Едно от нещата, заради които критикувахме Apple е, че 3D Touch не е интуитивен, така както останалите контроли на iOS. Вие знаете, че ако натиснете линк, операционната система ще отвори страница, но какво би се случило, ако го напарвите по-силно? Apple не намери начин да уведоми потребителя, който работи с 3D Touch, какво може да очаква от функцията в определени ситуации.

Преместването на курсура около текст и избирането на думи винаги е било трудно при iOS устройствата, новата функция „лупа“ помага до някъде, но тя все още изисква по няколко опита понякога, за да се озове на правилното място. При моделите, които притежават 3D Touch обаче (6s/7), можете да натиснете и задъжите върху клавиатурата и тя ще се превърне в тракпад, като след това можете да плъзнете пръста си наоколо, за да центрирате курсура точно там, където ви е необходимо.

Някои потребители вече използват този трик, но много хора все още нямат представа, че той съществува, а това е толкова удобно и полезно в определини ситуации. Заедно с плъзгането на праста, за да се определи точното място на курсура, можете да натиснете кратко и силно, за да изберете дума или два пъти силно, за да изберете точка. Не трябва да се опитвате да бутате пръст по екрана, а просто си представете, че той е мек и направете това, което искате, без да вдигате пръст.

Когато натиснете здраво върху клавиатурата, тя ще се превъне в тракпад, но не е необходимо да поддъражте този натиск, докато го използвате, докато пръста ви е върху екрана, тракпадът ще си остане там. След това можете да опитате без да го вдигате, да изберете дума или да го приплъзнете от край до край, ако искате да коригирате избора си, както и да натиснете два пъти, за да изберете цял параграф.

Ще трябва да си поиграете малко, докато свикнете, но след това използването на този малък трик, ще се превърне в голямо улеснение за вас.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар