Когато Apple представи 3D Touch през 2015 година, всички знаехме, че тази функция ще се превърне в основна за устройствата на компанията в обозримо бъдеще. Тази технология позволява да се отчете силата на натиск върху екрана и в резултат на това, могат да бъдат добавени редица комбинации и трикове, които да се използват в iOS.

3D Touch е чудесно допълнение към устройствата на Apple и ще играе все по-голяма роля през тази година. Няколко независими източника твърдят, че компанията планира да премахне емблематичния си хоум бутон в iPhone 8, така че именно 3D Touch жестовете ще заменят неговата функционалност. В същото време има много трикове, които сме описвали и в предишни статии, но се оказа, че ни е убягнал един.

Едно от нещата, заради които критикувахме Apple е, че 3D Touch не е интуитивен, така както останалите контроли на iOS. Вие знаете, че ако натиснете линк, операционната система ще отвори страница, но какво би се случило, ако го напарвите по-силно? Apple не намери начин да уведоми потребителя, който работи с 3D Touch, какво може да очаква от функцията в определени ситуации.

Преместването на курсура около текст и избирането на думи винаги е било трудно при iOS устройствата, новата функция „лупа“ помага до някъде, но тя все още изисква по няколко опита понякога, за да се озове на правилното място. При моделите, които притежават 3D Touch обаче (6s/7), можете да натиснете и задъжите върху клавиатурата и тя ще се превърне в тракпад, като след това можете да плъзнете пръста си наоколо, за да центрирате курсура точно там, където ви е необходимо.

Някои потребители вече използват този трик, но много хора все още нямат представа, че той съществува, а това е толкова удобно и полезно в определини ситуации. Заедно с плъзгането на праста, за да се определи точното място на курсура, можете да натиснете кратко и силно, за да изберете дума или два пъти силно, за да изберете точка. Не трябва да се опитвате да бутате пръст по екрана, а просто си представете, че той е мек и направете това, което искате, без да вдигате пръст.

Когато натиснете здраво върху клавиатурата, тя ще се превъне в тракпад, но не е необходимо да поддъражте този натиск, докато го използвате, докато пръста ви е върху екрана, тракпадът ще си остане там. След това можете да опитате без да го вдигате, да изберете дума или да го приплъзнете от край до край, ако искате да коригирате избора си, както и да натиснете два пъти, за да изберете цял параграф.

Ще трябва да си поиграете малко, докато свикнете, но след това използването на този малък трик, ще се превърне в голямо улеснение за вас.