Изберете Страница

Как да превърнем клавиатурата на iPhone в тракпад с помощта на 3D Touch?

Когато Apple представи 3D Touch през 2015 година, всички знаехме, че тази функция ще се превърне в основна за устройствата на компанията в обозримо бъдеще. Тази технология позволява да се отчете силата на натиск върху екрана и в резултат на това, могат да бъдат добавени редица комбинации и трикове, които да се използват в iOS.

3D Touch е чудесно допълнение към устройствата на Apple и ще играе все по-голяма роля през тази година. Няколко независими източника твърдят, че компанията планира да премахне емблематичния си хоум бутон в iPhone 8, така че именно 3D Touch жестовете ще заменят неговата функционалност. В същото време има много трикове, които сме описвали и в предишни статии, но се оказа, че ни е убягнал един.

Едно от нещата, заради които критикувахме Apple е, че 3D Touch не е интуитивен, така както останалите контроли на iOS. Вие знаете, че ако натиснете линк, операционната система ще отвори страница, но какво би се случило, ако го напарвите по-силно? Apple не намери начин да уведоми потребителя, който работи с 3D Touch, какво може да очаква от функцията в определени ситуации.

Преместването на курсура около текст и избирането на думи винаги е било трудно при iOS устройствата, новата функция „лупа“ помага до някъде, но тя все още изисква по няколко опита понякога, за да се озове на правилното място. При моделите, които притежават 3D Touch обаче (6s/7), можете да натиснете и задъжите върху клавиатурата и тя ще се превърне в тракпад, като след това можете да плъзнете пръста си наоколо, за да центрирате курсура точно там, където ви е необходимо.

Някои потребители вече използват този трик, но много хора все още нямат представа, че той съществува, а това е толкова удобно и полезно в определини ситуации. Заедно с плъзгането на праста, за да се определи точното място на курсура, можете да натиснете кратко и силно, за да изберете дума или два пъти силно, за да изберете точка. Не трябва да се опитвате да бутате пръст по екрана, а просто си представете, че той е мек и направете това, което искате, без да вдигате пръст.

Когато натиснете здраво върху клавиатурата, тя ще се превъне в тракпад, но не е необходимо да поддъражте този натиск, докато го използвате, докато пръста ви е върху екрана, тракпадът ще си остане там. След това можете да опитате без да го вдигате, да изберете дума или да го приплъзнете от край до край, ако искате да коригирате избора си, както и да натиснете два пъти, за да изберете цял параграф.

Ще трябва да си поиграете малко, докато свикнете, но след това използването на този малък трик, ще се превърне в голямо улеснение за вас.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. В пост в Twitter Гърман сподели, че тазгодишната основна бележка ще се фокусира върху обявяването на “няколко”...

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone, сочи доклад на Cnalys. Най-търсен е iPhone 14 Pro Max, следван от iPhone 14 Pro, iPhone 14 и iPhone 13. 31% от всички доставени от януари до март смартфони са били премиум устройства с...

Увеличеният размер на моделите iPhone 16 Pro ще е заради големи надстройки на камерата

Увеличеният размер на моделите iPhone 16 Pro ще е заради големи надстройки на камерата

Увеличеният размер на моделите iPhone 16 Pro ще позволи големи надстройки на камерата, включително и перископна телефото камера и 12% по-голям сензор за основната, твърдят последните слухове. Информацията идва от китайската социална мрежа Weibo и потребител, който се...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This