Изберете страница

Делото за дизайна на iPhone отново е отворено

В четвъртък Федералният съд на САЩ отново отвори дългогодишното патентно дело, в което Apple обвинява Samsung, че е копирала дизайна на iPhone.

Съдът ще се постарае да определи точния размер на обезщетението, което корейската компания дължи, заради използването на патентования от Apple дизайн на iPhone – правоъгълната му форма със заоблени ръбове и решетката от икони на черен фон на първоначалния екран, след като предишното решение за 399 милиона долара беше отменено от Върховния съд миналия месец.

Вредите, нанесени на компанията бяха изчеслени възоснова на цялата печалба на Samsung от серията Galaxy, но Върховният съд постанови, че не разполага с достатъчно информация, за да се произнесе дали сумата трябва да се основава върху цялото устройство, или по-скоро върху отделните му компоненти, като рамка и идсплей.

Сега предстои съда да вземе ново решение, след като Apple заяви миналия месец, че делото, започнало през 2011 година, винаги е било за „просташко копиране“ на идеите й от Samsung и добави, че е оптимистично настроена, че Апелативният съд на САЩ „отново ще изпрати мощен сигнал, че кражбата не е правилна“.

Всъщност спорен е въпроса как точно Върховния съд да изчисли сумата, която корейският гигант трябва да плати за копирането, а не факта, че патентите са нарушени. Apple заяви, че ще продължи да защитава годините прекарани в усилена работа, за да превърне iPhone в най-иновативния и любим продукт.

Калвин Клайн, Дитер Рамс, Норман Фостър и още над 100 топ дизайнери дадоха своето становище в подкрепа на Apple, твърдейки, че тя има право на всички печалби на Samsung, в резултат на нарушените патентни права, като цитираха проучване, в което се твърди, че американците в 99% от случаите разпознават Coca-Cola само по формата на бутилката.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This