Изберете Страница

Да, вашият 32 GB iPhone 7 е по-бавен, но това няма значение!

Както стана ясно наскоро, 32 GB версии на iPhone 7/Plus разполагат с по-бавна памет, но всъщност това не трябва да ви тревожи, тъй като в реалния свят забавянето не е толкова осезаемо!

Ако по една или друга причина сте решили да си купите именно версията с най-малка вградена памет и сега се чудите дали сте изтеглили късата клечка, технически отговорът е „Да“. Чиповете за съхранение на 32 GB вариант iPhone 7 изпълняват по-бавно задачата си при тестовете, което е свързано с броят паралелни канали, които има в самите SSD, използвани в мобилните устройства, включително и от Apple.

Но какво означава това в действителност? По-бавен ли е вашият iPhone 7?

При всекидневна употреба, независимо дали разполагате с 32 или 256 GB версия, няма да забележите видима разлика.

Според предварителните тестове, направени с Basemark OS II, става ясно, че само скоростта на запис се влияе от разликата в капацитета на паметта за съхранине. Това от части се дължи на много сложната технология за запис при SSD, които обикновено с малък капацитет управляват процеса, но данните при четене от устройството не преминават през подобна процедура и всъщност това се изпълнява с една и съща скорост при всички размери вградена памет.

За щастие именно скоростта при четене е най-важна при всекидневната ни работа с нашите любими устройства, тъй като тя определя колко бързо ще се включат те, или колко бързо ще стартира дадено приложение. Ето защо 32 GB iPhone 7 ще зареди също толкова скоро, както и 256 GB си събрат. В крайна сметка, ежедневните дейности, които вършим с телефоните си, включително гледане на филми и игра, зависят точно от четенето на информация, записана на SSD.

Разбира се, телефонът прави запис на данни на своята памет, когато правите снимки или видео, но тези задачи изискват много по-малко трафик, отколкото SSD е в състояние да изпълни. Тези дискове могат да записват данни с повече от 100 МВ в секунда, а 4К видеото, което всъщност е най-взискателната операция, изисква честота едва 30 МВps, което е много далеч от максималната скорост, осигурена от паметта. Същото нещо важи и за прехвърляне на данни от компютъра, когато телефонът е свързан с кабел. IPhone 7, чрез стандарта USB 2.0 поддържа скорост да 60 MВps, а в реалния свят тази скорост клони към 40 Mbps.

Ако си мислите за клиповете, които сте изгледали, след като се разшумя около по-бавната памет при 32 GB модели, то можем да ви успокоим, че причината да видите забавянето се крие в големия обем данни, които се прехвърлят в него. За да записват оптимално SSD се нуждаят от свободно пространство, колкото повече, толкова по-добре. Съответно това е разликата при моделите с повече вградена памет. При 32 GB модели имате около 18 GB свободна памет, като останалото се заема от операционната система и приложенията, идващи с нея.

Ако наистина искате да не се притеснявате от възможността устройството ви да е теоритично по-бавно от другите, можете да изберете версия с по-голям капацитет, но ако обаче вече сте закупили своя 32 GB iPhone 7, ползвайте го с удавалствие и не се притеснявайте – в ежедневната си работа с него, няма да усетите осезаема разлика!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви, че ще оправи прегряването на iPhone 15 Pro със софтуерна актуализация

Apple обяви, че ще оправи прегряването на iPhone 15 Pro със софтуерна актуализация

През последната седмица множество потребители се оплакаха, че новите им iPhone 15 и 15 Pro прегряват и работят при необичайно високи температури. В отговор на тези оплаквания, Apple обяви, че предстои софтуерна актуализация, която ще отстрани проблемите. Трябва да...

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип, коментира известният анализатор Минг-Чи Куо, след като през последните дни в интернет пространството се появиха редица оплаквания от страна на потребители на устройствата. Първоначално се...

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This