Изберете Страница

Да, вашият 32 GB iPhone 7 е по-бавен, но това няма значение!

Както стана ясно наскоро, 32 GB версии на iPhone 7/Plus разполагат с по-бавна памет, но всъщност това не трябва да ви тревожи, тъй като в реалния свят забавянето не е толкова осезаемо!

Ако по една или друга причина сте решили да си купите именно версията с най-малка вградена памет и сега се чудите дали сте изтеглили късата клечка, технически отговорът е „Да“. Чиповете за съхранение на 32 GB вариант iPhone 7 изпълняват по-бавно задачата си при тестовете, което е свързано с броят паралелни канали, които има в самите SSD, използвани в мобилните устройства, включително и от Apple.

Но какво означава това в действителност? По-бавен ли е вашият iPhone 7?

При всекидневна употреба, независимо дали разполагате с 32 или 256 GB версия, няма да забележите видима разлика.

Според предварителните тестове, направени с Basemark OS II, става ясно, че само скоростта на запис се влияе от разликата в капацитета на паметта за съхранине. Това от части се дължи на много сложната технология за запис при SSD, които обикновено с малък капацитет управляват процеса, но данните при четене от устройството не преминават през подобна процедура и всъщност това се изпълнява с една и съща скорост при всички размери вградена памет.

За щастие именно скоростта при четене е най-важна при всекидневната ни работа с нашите любими устройства, тъй като тя определя колко бързо ще се включат те, или колко бързо ще стартира дадено приложение. Ето защо 32 GB iPhone 7 ще зареди също толкова скоро, както и 256 GB си събрат. В крайна сметка, ежедневните дейности, които вършим с телефоните си, включително гледане на филми и игра, зависят точно от четенето на информация, записана на SSD.

Разбира се, телефонът прави запис на данни на своята памет, когато правите снимки или видео, но тези задачи изискват много по-малко трафик, отколкото SSD е в състояние да изпълни. Тези дискове могат да записват данни с повече от 100 МВ в секунда, а 4К видеото, което всъщност е най-взискателната операция, изисква честота едва 30 МВps, което е много далеч от максималната скорост, осигурена от паметта. Същото нещо важи и за прехвърляне на данни от компютъра, когато телефонът е свързан с кабел. IPhone 7, чрез стандарта USB 2.0 поддържа скорост да 60 MВps, а в реалния свят тази скорост клони към 40 Mbps.

Ако си мислите за клиповете, които сте изгледали, след като се разшумя около по-бавната памет при 32 GB модели, то можем да ви успокоим, че причината да видите забавянето се крие в големия обем данни, които се прехвърлят в него. За да записват оптимално SSD се нуждаят от свободно пространство, колкото повече, толкова по-добре. Съответно това е разликата при моделите с повече вградена памет. При 32 GB модели имате около 18 GB свободна памет, като останалото се заема от операционната система и приложенията, идващи с нея.

Ако наистина искате да не се притеснявате от възможността устройството ви да е теоритично по-бавно от другите, можете да изберете версия с по-голям капацитет, но ако обаче вече сте закупили своя 32 GB iPhone 7, ползвайте го с удавалствие и не се притеснявайте – в ежедневната си работа с него, няма да усетите осезаема разлика!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Trackbacks/Pingbacks

  1. Моята първа среща с iPhone 7 | Apple Fans Bulgaria - […] това е само на хартия – в реалния живот, вие никога няма да усетите разликата, при ежедневната си работа…

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This