Имам чувството за дежавю, пишейки тези редове, тъй като напоследък наистина много зачестиха случаите, при които едно просто съобщение може да блокира вашия iPhone.

Поредният от тях, можете да видите в горния клип, а причината за крашване на устройството се крие в три емотикона, изпратени със съобщение или текстов файл. На пръв поглед това изглежда доста безсмислено, но има своето техническо обяснение. Комбинацията от знаци съдържа бял флаг, емотикон нула и емотикон с дъгата. Последният сам по себе си се състои от три символа, развят бял флаг, символ, наречен VS16 – variation sector 16 и дъгата. Какво прави VS 16 в този случай? Той указва на устройството, как да се съчетаят останалите около него в един емотикон, за да придобие той вида на знаме с цветовете на дъгата. Текстът, който изпращате всъщност кара телефона да се опитва да комбинира знаците бяло знаме и нула в един емотикон. В нормална ситуация, той не би се опитал да го направи, но „виждайки знака дъга и „знаейки“, че двата се комбинират, той се опитва, докато не блокира в опитите си многократно да изчисли възможностите. Ако някой се пошегува по този начин с вас, ще се наложи да посетите този линк, за да върнете телефона си в нормалното му състояние.

Фактът, че съществуват подобни бъгове наистина е неприятен, но е ясно, че няма как всички подобни комбинации и варианти да бъдат предвидени предварително, много по-неприятно обаче е усещането, че подобни случаи зачестяват и сякаш насаждат известно недоверие към работата на Apple и надежността на защитата, която тя ни осигурява. Надяваме се, че компанията ще сложи край на тези шеги с някой от следващите си ъпдейти.