Когато Apple представи своя Apple Watch Series 2 през септември, наблегна на факта, че „той е толкова водоустойчив, колкото можете да плувате с него“ и разкри някои подробности за това, как е го е постигнала всъщност.

Какво може да се направи, когато водата влезе във високоговорителя? Интересен въпрос, чийто отговор всъщност е, че се просвирва специален тон, който избутва течността, чрез създадените вибрации.

Това любопитно решение, може да се приложи и при iPhone 7/7 Plus, които също притежават сертификат за водоустойчивост и според спецификациите, могат да издържат до 30 минути на дълбочина до 1 метър. Компанията не насърчава потапянето на смартфоните във вода, но редица тестове доказват, че те могат да издържат дори повече от обявеното.

Защо ви разказвам това? Потребител на Reddit с никнейм PointlessPankcake забелязал, че докато слуша музика под душа, във високоговорителя на телефона му се събира вода и изкривява звука. Тогава му хрумва идеята, че вместо да чака да изсъхне, може да изкара течността с помощта на подходящия звук. Така се ражда безплатното приложение Sonic, което използва същата концепция, която Apple даде за своя водоустойчив часовник второ поколение – просвирвайки звук с опредеелна честота, то създава вибрация, която изхвърля водата от високоговорителя. След това трябва просто да забършете капчиците отвън и готово. Според създателя на приложението, дори можете да видите с просто око, как капчиците излизат. Може да се наложи да си поиграете малко с честотата на звука, но тя винаги е около 165 Hz.

Sonic е напълно безплатно и може да бъде изтеглено от App Store.

Все пак да не забравяме, че Apple официално предупреди, че щети от намокряне, не се покриват гаранционно и не трябва да си правим излишни експерименти с телефоните, но ако ви се наложи, можете да прибегнете до услугите на това приложение за по-бързо и ефективно отстраняване на водата!