Изберете страница

Безопасни ли са литиево-йонните батерии?

След множеството случаи на самозапалване на мобилни устройства, няма начин да не сте си задавали този въпрос, защото няма да е пресилено, ако кажем, че те захранват почти всичко около нас. Всъщност литиево-йонните батерии се използват в безброй потребителски електронни устройства и се появиха за пръв път в ръчните видео камери през далечната 1990 година, а днес вече са навсякъде, включително и в любимите ни i-джаджи.

От 2011 година насам, инцидентите със самозапалили се батерии стават все по чести и над 100 такива са били докладвани в Комисията по безопасност на потребителските продукти в САЩ, а всички си спомнят защо беше изтеглен от пазара Note 7 през миналата година, нали?

Кое кара литиево-йонните батерии да се запалят?

Същите химични свойства, които правят литиево-йонните батерии най-удобното решение за съхранение на енергия, ги правят и податливи на инциденти, но за да разберем повече, ще трябва да разгледаме начина, по който те работят.

Всяка такава батерия съдържа анод, катод и литиево, силно летливо вещество. Анодът и катодът са отрицателно и положително заредените електроди, които се съхраняват отделно в порест материал, наречен сепаратор. Когато използвате батерията, литиевите йони пътуват от анода към катода, посредством този сепаратор, а когато тя се зарежда, се движат в обратна посока и когато сепараторът е нарушен и двата електрода се докосват, това може да предизвика верижна реакция, при която се освобождава топлина и която води до инцидентите с пожари и експлозии.

Какви са причините за подобна повреда?

Най-честата причина е твърде много, или прекалено бързо зареждане, предизвикано от проблем в самия процес, който най-често се контролира от софтуера на устройството, регулиращ скоростта и времето, необходими за това. Ако протоколът е сгрешен, това може да доведе до дестабилизиране на батерията, късо съединение и спомената по-горе верижна реакция. Друг фактор може да бъде механична повреда, причинена от удар или изпускане.

Рисковете при използване на литиево-йонни батерии

Тук отговорността е на производителите, които трябва да гарантират, че подобни събития няма да се случат, а самите батерии са обект на федерално регулиране и може би това е факторът, който прави подобни инциденти толкова редки. И все пак шансът литиево-йонната батерия да се взриви е много голям, поради факта, че милиони такива се използват в цял свят, а една на всеки десет или двадесет милиона може да доведе до подобен пожар. Като добавим към това факта, че производителите се опитват да добавят все повече функции и да направят своите устройства още по-тънки, без да жертват живота на батериите им, рискът се увеличава още повече, тъй като сепараторите, които пазят електродите от контакт по между им, стават все по-тънки – нещо, което се случи при Note 7 миналата година.

Можем ли да направим нещо, за да избегнем такава злополука?

Ако батерията има производствен дефект, има няколко неща, които можем да направим, за да избегнем инцидент. За да се сведе до минимум риска, трябва да и внимаваме как се отнасяме с литиево-йонната батерия, да не изпускаме устройствата си, или да ги удряме твърде често. Ако телефонът загрява повече от нормалното, трябва да се вземат предпазни мерки, като батерията се вентилира свободно по време на зареждане (за целта трябва да се премахнат всякакви калъфи). Всеки трябва да наблюдава устройството си и да следи дали то няма да стане прекалено горещо докато се зарежда, или дори когато е в покой, защото това може да е признак за увреждане на батерията. При подобни случаи е добре да се обърнете към оторизиран сервиз за диагностика и евентуална замяна, преди да се стигне до инцидент.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This