Съвсем очаквано, акциите на Apple скочиха рекордно, след като корейският й конкурент Samsung обява прекратяването на производството на злополучния си фаблет Note 7, който така и не достигна до голяма част от потребителите по света, след като дефект в батерията му предизвика редица инциденти на самозапалване.

Вчера акциите на американския гигант достигнаха 116.72 долара, което представлява увеличение с 2.3% и е най-високата им цена след декември 2015 година.

За никой не е тайна, че Apple и Samsung са в непрекъсната конкурентна война, която се води на всички фронтове, включително и в съда. Огромният провал на корейската компания, съвсем логично тласна акциите на конкурента й нагоре, особено след като проучване установи, че 26% от потребителите, върнали вече закупените си бройки Note 7, са преминали към iPhone 7 Plus.

Според анализатор, цитиран от MarketWatch, Apple може да увеличи прогнозните си продажби с около 15 милиона iPhone през това тримесечие, а гафът на Samsung ще й донесе загуби в размер на 17 милиарда долара.