След всички подобрения в приложението за здраве, главната функция за watchOS 5, представена на WWDC 2018 е Walkie-Talkie – ново приложение, което позволява изпращане и получаване на бързи гласови съобщения. Всъщност начинът, по който работи тя е много подобен на Face Time Audio или просто push-to-talk, вместо изцяло двустранен разговор. Ето как работи:

Единият собственик на Apple Watch подава искане за започване на чат, а другият се съгласява. След това трябва само да отворите приложението и да докоснете бутона, за да изпратите съобщение. Вашият приятел ще чуе звук и след това съобщението, което сте му изпратили и ще може също да натисне бутона, за да ви отговори.

Ако се питате как всичко това става мигновено, то отговорът е, че когато го правите, всъщност инициирате един вид Face Time Audio повикване, което ви свързва и след това просто си говорите, като натискате бутона, за да изпращате съобщенията, вместо да инициирате разговор в реално време. Ако и двете страни престанат да изпращат съобщения, обаждането приключва след около 5 минути. Този хитър трик дава множество предимства – комуникация в реално време, много по-лесна от клетъчните решения, която се основава на Face Time и работи еднакво добре през WiFi и мобилната мрежа, но има и някои недостатъци – разговорът е заглушен по подразбиране, докато не се натисне бутона, което означава, че може да хаби батерията повече, а изчакването също е по-дълго.

Разбира се всичко още е в ранна версия, която тепърва ще се изглажда преди пускането на watchOS официално есента, а функцията всъщност беше обещана още при стартирането на първия Apple Watch през 2014 година, но отпадна и се появява едва сега, като за съжаление няма да е налична именно за него.