Малка група потребители забелязаха появата на нова функция за гласово управление в приложението Spotify за iOS тази седмица, пише The Verge.

Както се очаква, гласовият контрол позволява на потребителя да извиква любимите си изпълнители, парчета, албуми или плейлисти, без да се налага да се придвижва в приложението чрез докосване на контролите. То може да бъде инициирано чрез иконата с лупа в центъра на реда в долната част на екрана. След това потребителите трябва да докоснат иконката с микрофонче и приложението вече ще слуша гласа му, като преди това трябва да разреши достъпа да микрофона. Към момента командите са достъпни единствено на английски език, а след като бъде зададена някоя от тях, Spotify ще започне да възпроизвежда поисканото съдържание.

Компанията не е споделяла до момента плановете си за използване на гласов контрол, но трябва да се отбележи, че той работи с голяма точност и бързина. За сега командите са ограничени до музиката в каталога на Spotify, но според слуховете се очаква компанията да пусне собствен интелигентен високоговорител, който ще се конкурира с вече съществуващите предложения на пазара и най-вече с HomePod на Apple, който е обвързан с конкурентната услуга Apple Music, а тази стъпка може би е плавен преход към новото устройство. Ако тестовете се разширят към повече потребители, това ще е сигнал, че то скоро ще се появи на пазара.