Изберете страница

Spotify предлага реклами, заразени с малуеър на своите потребители

Множество потребители на Spotify съобщават, че безплатната й стрийминг услуга съдържа реклами, заразени със зловреден софтуер. В постовете си в социалните мрежи, те разказват, че при използване на безплатната версия, тя периодично принуждава браузъра да отваря различни злонамерени сайтове, без разрешение.

Вчера разгневените потребители побързаха да предупредят останалите с множество постове в Twitter:

Въпреки първоначалните предположения, че уязвимостта засяга само машините с Windows, в последствие стана ясно, че опасност има и за други операционни системи, включително macOS и Ubuntu.

След множеството оплаквания, заляли социалните мрежи, Spotify обяви, че проблемът е локализиран и елиминиран и коментира за TWN:

„ Малък брой потребители са имали проблем със съмнителни изскачащи прозорци в техните браузъри, в резултат на изолиран инцидент с рекламите в безплатната версия на нашата услуга. Вече идентифицирахме източника на проблема и го отстранихме. Ще продължим да следим ситуацията.“

Всъщност това не първият път, когато Spotify е замесена в подобен скандал. Още през 2011 година, се наложи компанията публично да се извини на своите потребители, след като подобни, заразени със зловреден софтуер реклами достигнаха до тях.

Разбира се това може да се случи навсякъде, но е неприятно, когато проблемът се повтаря през годините. Ако и при вас е имало подобни реклами, докато слушате онлайн музика, вече знаете от къде идва проблема.

Можем само да се надяваме, че Spotify ще положи повече усилия да ограничи и контролира опасността от заразяване с малуеър, вместо да принуждава потребителите да преминат към платената й версия, която не съдържа реклами.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This