Изберете страница

Spotify предлага реклами, заразени с малуеър на своите потребители

Множество потребители на Spotify съобщават, че безплатната й стрийминг услуга съдържа реклами, заразени със зловреден софтуер. В постовете си в социалните мрежи, те разказват, че при използване на безплатната версия, тя периодично принуждава браузъра да отваря различни злонамерени сайтове, без разрешение.

Вчера разгневените потребители побързаха да предупредят останалите с множество постове в Twitter:

Въпреки първоначалните предположения, че уязвимостта засяга само машините с Windows, в последствие стана ясно, че опасност има и за други операционни системи, включително macOS и Ubuntu.

След множеството оплаквания, заляли социалните мрежи, Spotify обяви, че проблемът е локализиран и елиминиран и коментира за TWN:

„ Малък брой потребители са имали проблем със съмнителни изскачащи прозорци в техните браузъри, в резултат на изолиран инцидент с рекламите в безплатната версия на нашата услуга. Вече идентифицирахме източника на проблема и го отстранихме. Ще продължим да следим ситуацията.“

Всъщност това не първият път, когато Spotify е замесена в подобен скандал. Още през 2011 година, се наложи компанията публично да се извини на своите потребители, след като подобни, заразени със зловреден софтуер реклами достигнаха до тях.

Разбира се това може да се случи навсякъде, но е неприятно, когато проблемът се повтаря през годините. Ако и при вас е имало подобни реклами, докато слушате онлайн музика, вече знаете от къде идва проблема.

Можем само да се надяваме, че Spotify ще положи повече усилия да ограничи и контролира опасността от заразяване с малуеър, вместо да принуждава потребителите да преминат към платената й версия, която не съдържа реклами.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This