Множество потребители на Spotify съобщават, че безплатната й стрийминг услуга съдържа реклами, заразени със зловреден софтуер. В постовете си в социалните мрежи, те разказват, че при използване на безплатната версия, тя периодично принуждава браузъра да отваря различни злонамерени сайтове, без разрешение.

Вчера разгневените потребители побързаха да предупредят останалите с множество постове в Twitter:

Въпреки първоначалните предположения, че уязвимостта засяга само машините с Windows, в последствие стана ясно, че опасност има и за други операционни системи, включително macOS и Ubuntu.

След множеството оплаквания, заляли социалните мрежи, Spotify обяви, че проблемът е локализиран и елиминиран и коментира за TWN:

„ Малък брой потребители са имали проблем със съмнителни изскачащи прозорци в техните браузъри, в резултат на изолиран инцидент с рекламите в безплатната версия на нашата услуга. Вече идентифицирахме източника на проблема и го отстранихме. Ще продължим да следим ситуацията.“

Всъщност това не първият път, когато Spotify е замесена в подобен скандал. Още през 2011 година, се наложи компанията публично да се извини на своите потребители, след като подобни, заразени със зловреден софтуер реклами достигнаха до тях.

Разбира се това може да се случи навсякъде, но е неприятно, когато проблемът се повтаря през годините. Ако и при вас е имало подобни реклами, докато слушате онлайн музика, вече знаете от къде идва проблема.

Можем само да се надяваме, че Spotify ще положи повече усилия да ограничи и контролира опасността от заразяване с малуеър, вместо да принуждава потребителите да преминат към платената й версия, която не съдържа реклами.