Изберете страница

Siri навърши шест години

Повечето фенове на Apple може би помнят медийното събитие на 4 октомври 2011 година, на което компанията представи Find My Friends, освежи iPod Nano и iPod touch и показа iPhone 4s с изцяло новия гласов асистент Siri. Това означава, че Siri вчера навърши шест години, въпреки че асистентът не беше на разположение на потребителите докато iPhone 4s не излезе на пазара на 14 октомври същата година.

В оригиналното си съобщение за пресата, Apple изтъква, че вече ще използваме гласа си за изпращане на текстови съобщения, планиране на срещи, въпроси за времето и прочие, като разяснява разбирането на Siri за контекста и непротиворечивите въпроси.

Всъщност в iPhone 4s, Siri позволява използването на глас за всички посочени по-горе операции, само като го помолите да ги извърши, по начина, по който говорите. Той разбира въпросите, знае какво искате да кажете и дори го обсъжда с вас. Толкова лесен за използване и толкова удобен, че винаги откривате нещо ново, когато се обърнете към него. Siri разбира контекста, което позволява да му говорите естествено и е умен при използване на информация, която му позволява да намери определен контакт в телефона ви, или да провери трафика в настоящото ви местоположение. Apple обаче не създава Siri, тя просто купува технологията, която вече можем да намерим във всичките й устройства с iOS, придобивайки Siri Inc., един от най-големите производители на SRI International, от където произлиза и технологията. Преди присъствието на асистента в iPhone, Siri е самостаятелно приложение в App Store, което излиза през февруари 2010 година и предлага различни автоматизирани асистентски услуги, чрез интегриране в приложения от трети страни, като OpenTable, FlightStats, Google Maps и др. Потребителите могат да си взаимодействат с тези приложения, използвайки технологията за гласово разпознаване на Siri, създадена от Nuance.

Само два месеца след появата на Siri в App Store, през април 2010, се появиха доклади за придобиването на Siri от Apple, а покупката бързо беше потвърдена от представители и членове на борда на компанията. Според тях офертата е била приемлива, а приложеинето бързо е свалено от магазина, след оповестяването на гласовия асистент през октомври.

През годините Siri дебютира с нови функции и достига до още устройства, сред които и iPad през юни 2015, Apple TV, през септември 2015, Mac през септември 2016 и HomePod, който ще се появи през декември тази година. От 2011 година насам, Siri се превърна в част от марката Apple, а тази година компанията му посвети серия реклами, фокусирани единствено върху помощта на асистента, в които участва актьора Дуейн Джонсън Скалата. В най-новата версия на операционната система, Siri вече има по-естествен глас, можете да му пишете, вместо да говорите и може да превежда текст. Ако се върнем назад във времето, първият глас на асистента принадлежи на актрисата Сюзън Бенет, която наскоро разкри подробностите около работата си с Apple.

Бегъл поглед към бъдещето показва, че следващата спирка на гласовия асистент е HomePod, който в голяма степен ще разчита на взаимодействието с потребителите, за да възпроизвежда музика, да контролира HomeKit, да настройва таймери, да показва новини и много други задачи, които Siri вече прави в останалите устройства на компанията. Акцентът тук може би е, че виртуалният асистент ще се превърне в музиколог, за да позиционира устройството във високия клас, свързвайки музиката с редица любопитни факти.

Въпреки напредъка, много потребители често посочват недостатъците и несъответствията в реакциите на Siri в определени ситуации, а развитието на виртуалния асистент е възпрепятствано от ангажимента на компанията към неприкосновеността на личния живот, но това ще бъде преодоляно скоро, защото бъдещето е тясно свързано с изкуствения интелект.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This