Samsung несъмнено изживява истинска криза, след като прибърза да представи своя нов фаблет Note 7 преди основния си конкурент Apple, но той се оказа пълен провал и се наложи компанията да изтегли наличностите от магазините и да подмени вече продадените бройки с нови. Инцидентите със самозапалване на батерията при зареждане вече надминаха 100, но сега се оказва, че и устройства, които се продават в момента на пазара, не са 100% безопасни.

Доказателство за това е случаят с двадесет и пет годишния Хюи Ренджи от Китай, който си поръчал Galaxy Note 7 в неделя и го получил още същия ден. Вечерта оставил фаблета да се зарежда и той избухнал в пламъци, повреждайки и MacBook, върху който бил оставен.

Това разказа самият той пред CNN Money, предоставяйки клип и снимки, подкрепящи историята за инцидента.

След изявлението Samsung обяви, че ще се свърже с Ренджи, за да изясни причините за пожара. Припомняме, че продаваните в Китай бройки Note 7 не бяха включени в програмата за подмяна, тъй като компанията твърдеше, че техните батерии идват от друг доставчик и не са засегнати от проблема със самозапалванията. Може би теорията за конструктивна грешка при създаването на самия телефон, ще се окаже правилна и малкото място, предвидено за по-голямата като капацитет и респективно размер, батерия наистина е причината тя да се притиска и натискът да води до късо съединение.

След като случаят на Ренджи стана публично достояние, се оказа, че в Китай има още четири подобни инцидента, а корейската компания е отхвърлила исковете по поне два от тях.

Несъмнено избързването с премиерата на Note 7 ще се окаже по-голям проблем за компанията, отколкото тя предполагаше в началото, твърдейки, че само малък процент от доставените устройства са засегнати от дефекта. Любопитното е, че въпреки всичко това, около 90% от собствениците на фаблета предпочитат замяната му с нов, вместо възстановяване на сумата или получаването на друг модел телефон.

Следим с интерес развитието на нещата и мерките, които Samsung ще предприеме, за да се пребори с кризата.