Годината почти изтече и може би се чудите какво всъщност се случва със злополучния Glaxy Note 7, който спокойно може да получи приза „най-голям гаф на 2016“?

Samsung обяви вчера, че със софтуерна актуализация, ще принуди собствениците на устройства да се откажат от тях, като ги направи абсолютно безполезни, за да се погрижи за сигурността на потребителите и да предотврати бъдещи инциденти.

Въпреки, че повече от 93% от продадените фаблети, вече са върнати, все още има клиенти, които не желаят да се разделят с тях. Поради тази причина на 19 декември с нова актуализация, компанията  ще предотврати възможността за зареждането им и ще им попречи да работят като мобилни устройства. Всеки потребител ще има възможността да замени своя Note 7 за друг модел, или да получи парите си обратно.

Всичко това започна в началото на септември, след множество случаи на самозапалили се фаблети, които причиниха пожари и наранявания на своите собственици. Месец по-късно компанията спря официално продажбата на Note 7 и го изтегли от пазара, като освен загубите от около 2.3 милиарда долара, понесе сериозен удар върху репутацията си. Грешната преценка на ситуацията и избързването с пускането на фаблета на пазара, доведе до най-големия гаф на мобилния пазар, може би не само за тази, но и за всички години в историята на корейския гигант.

Що се отнася до основният й конкурент на пазара – Apple, много от разочарованите потребители се насочиха към iPhone и това доведе до покачване цената на акциите и увеличение на продажбите на смятания за скучен iPhone 7.