Изберете Страница

Qualcomm ще се опита да блокира продажбите на iPhone в САЩ

Съдебният спор между Apple и Qualcomm продължава, а според източници на Bloomberg, запознати с намеренията на компанията,  Qualcomm планира да подаде жалба до международната комисия по търговия, за да попречи на гиганта да внася iPhone в САЩ. Тази федерална агенция отговаря за гарантирането на справедливи търговски практики и има право да забрани напълно вноса на определен продукт.

До тук се стигна след решението на Apple да спре да плаща милиарди долари лицензионни такси за чиповете в своите телефони, с твърдението, че изискванията на Qualcomm за авторски права са прекомерни. Компанията вярва, че плащанията трябва да се основават на стойността на предоставената технология, докато доставчикът основава своите тарифи на общата продажна цена на самия iPhone.

Разбира се никой не отрича, че технологията на Qualcomm е неразделна част от iPhone, но Apple заяви по-рано тази година, че компанията изисква от нея поне пет пъти по-големи такси, от колкото всички останали патентни лицензианти, с които тя има споразумения. В резултат на този спор, гигантът задържа 1 милиард долара от плащанията за такси към Qualcomm, което стана причина и за завеждане на дело преди няколко седмици.

Според Дон Розенберг от Qualcomm, Apple не би могла да създаде своя невероятен iPhone, който я направи най-печелившата компания в света, без да разчита на клетъчните технологии на Qualcomm.

По време на конферентния разговор миналия вторник, Тим Кук отговори и на въпроса дали се тревожи за възможността Qualcomm да продаде компонентите за iPhone, или да поиска заповед за ограничаване на продажбите му

„Всеки, който притежава стандартен патент, има правото да го предложи на всички, които биха искали да го използват при т.нар. FRAND правила, или справедливи, разумни и недискриминационни условия. Qualcomm не е направила такова предложение на Apple и аз не мисля, че някой ще реши за забрани iPhone възоснова на това. Смятам, че има много богата съдебна практика по този въпрос, но това ще стане ясно по-късно. Причината, поради която отказваме възнагражденията е, че не можем да плащаме за нещо, което е спорно като сума. Qualcomm се опитва да натовари Apple с процент от общата стойност на iPhone, но техните патенти са само една малка част от това, което всъщност е iPhone и ние смятаме, че това не е правилно“.

Американският пазар определено е ключов за Apple и ще бъде много интересно да проследим как ще се развие този спор.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар