Съдебният спор между Apple и Qualcomm продължава, а според източници на Bloomberg, запознати с намеренията на компанията,  Qualcomm планира да подаде жалба до международната комисия по търговия, за да попречи на гиганта да внася iPhone в САЩ. Тази федерална агенция отговаря за гарантирането на справедливи търговски практики и има право да забрани напълно вноса на определен продукт.

До тук се стигна след решението на Apple да спре да плаща милиарди долари лицензионни такси за чиповете в своите телефони, с твърдението, че изискванията на Qualcomm за авторски права са прекомерни. Компанията вярва, че плащанията трябва да се основават на стойността на предоставената технология, докато доставчикът основава своите тарифи на общата продажна цена на самия iPhone.

Разбира се никой не отрича, че технологията на Qualcomm е неразделна част от iPhone, но Apple заяви по-рано тази година, че компанията изисква от нея поне пет пъти по-големи такси, от колкото всички останали патентни лицензианти, с които тя има споразумения. В резултат на този спор, гигантът задържа 1 милиард долара от плащанията за такси към Qualcomm, което стана причина и за завеждане на дело преди няколко седмици.

Според Дон Розенберг от Qualcomm, Apple не би могла да създаде своя невероятен iPhone, който я направи най-печелившата компания в света, без да разчита на клетъчните технологии на Qualcomm.

По време на конферентния разговор миналия вторник, Тим Кук отговори и на въпроса дали се тревожи за възможността Qualcomm да продаде компонентите за iPhone, или да поиска заповед за ограничаване на продажбите му

„Всеки, който притежава стандартен патент, има правото да го предложи на всички, които биха искали да го използват при т.нар. FRAND правила, или справедливи, разумни и недискриминационни условия. Qualcomm не е направила такова предложение на Apple и аз не мисля, че някой ще реши за забрани iPhone възоснова на това. Смятам, че има много богата съдебна практика по този въпрос, но това ще стане ясно по-късно. Причината, поради която отказваме възнагражденията е, че не можем да плащаме за нещо, което е спорно като сума. Qualcomm се опитва да натовари Apple с процент от общата стойност на iPhone, но техните патенти са само една малка част от това, което всъщност е iPhone и ние смятаме, че това не е правилно“.

Американският пазар определено е ключов за Apple и ще бъде много интересно да проследим как ще се развие този спор.