macOS Monterey беше обявена само преди няколко дни и изглежда, че новите функции в нея непрекъснато се увеличават. Последната находка показва, че тя ще ви позволи да ресетнете вашия Mac, без да преинсталирате операционната система.

Информацията идва от MacRumors и визира опцията “Erase All Content and Settings” в macOS Monterey. Тя позволява изтриване на всички потребителски данни и инсталирани приложения на устройството, без да е нужно да се преинсталира самата операционна система. Това прави далеч по-лесно ресетването на Mac до фабрични настройки.

На сайта за предварителен преглед на macOS Monterey можете да намерите следното описание:

“System Preferences вече предлага опция за изтриване на всички потребителски данни и инсталирани приложения от системата, като същевременно се поддържа операционната система, инсталирана в момента. Тъй като съхранението винаги е криптирано на Mac с Apple Silicon или чип Т2, системата незабавно и сигурно се “изтрива” чрез унищожаване на ключовете за криптиране”.

Според MacRumors новата опция може да бъде намерена в System Preferences в лентата с менюта в горната част на екрана. След като бъде избрана, ще се изиска въвеждане на паролата на администратора, преди системата да бъде ресетната.

В предишните версии на операционната система се изискваше потребителите изцяло да форматират стартовия диск и пълно преинсталиране на macOS. Това отнема много време и често изисква прекалено много стъпки. Новата опция ще е много по-удобна за ресетване на Мас до фабрични настройки, без значение дали планирате да го продавате, или подарявате на друг член от семейството или приятел. След като нулирането приключи, операционната система ще ви посрещне с помощника за настройки, който ще ви преведе през процеса.