Когато говорим самозапалила се батерия, може би в съзнанието ви веднага изникват инцидентите с Note 7 от миналата година, но за съжаление това не е запазена марка на Samsung. Дори устройствата на Apple, въпреки високото си качество, не са застраховани от подобно нещо и доказателство за това е един MacBook Pro 2015, който беше напълно унищожен, след като батерията му експлоадира.

Разбира се това е рядко срещан инцидент, причината за който е повреда в литиево-йонната батерия, използвана в мобилните устройства, но ето какво разказва собственика на злополучния лаптоп Даниел Дорварис:

Един следобед, докато си лежах в леглото и сърфирах в интернет, моя MacBook Pro изведнъж се изключи. Обърнах го по гръб и в рамките на няколко секунди чух странно съскане, последвано от бял дим и малки пламъчета, излизащи от задната му страна.“

След като Даниел занесъл машината на плочките в банята, от нея продължил да излиза дим, а малко след като се отдръпнал, чул трясък и батерията се взривила, отнасяйки долния панел. Къщата се изпълнила с дим и остра миризма на изгоряла пластмаса, а лаптопът продължил да гори известно време, след което изгаснал, но бил наъплно унищожен. По пръстите на самия Даниел се образували мехури от изгаряне, причинено от високата температура на машината, но все пак той извадил късмет, реагирайки бързо с изнасянето й в банята.

Apple все още не е коментирала официално инцидента, но се очаква да направи собствено разследване и да установи причините за него. За съжаление това не е първото повредено от експлозия нейно устройство, а може би няма да бъде и последното, но тези случаи са толкова редки, че няма повод за паника.