Вчера се навършиха десет години от както Стив Джобс представи MacBook Air – най-тънкия ноутбук в света по онова време.

След демонстрирането на AirPort Time Capsule и няколко новини за iPhone и Apple TV, Джобс излезе на подиума и просто изваде лъскавата машина, а посетителите на Macworld избухнаха в аплодисменти, докато я държеше на дланта си:

Слабото му място беше само цената, тъй като базовият модел с 1.6 GHz Core 2 Duo процесор, 2GB RAM и 80B хард диск стартира от 1799 долара, а най-скъпият модел струваше 3098 долара, или с около 300 повече от базовия Mac Pro с по-бърз 1.8GHz процесор и 64 GB SSD. MacBook Air обаче беше първият без CD/DVD устройство, първият с multy-touch тракпад и възможност за съхранение на SSD, с дисплей без живак и тежащ малко повече от килограм. Дизайнът му също олицетворяваше изминалото десетилетие и той получе страхотни отзиви.

Сега, десет години по-късно, MacBook Air си остава продукт от гамата на Apple, но може би само защото е най-евтиния вариант. Освен малката актуализация от юни миналата година, той не се е променял от март 2015 насам и има реална опасност да бъде спрян от производство, след като компанията вече продава своя 12 инчов MacBook за около 999 долара.