Въпреки, че iPhone 8 вече е в продажба, повечето фенове очакват с нетърпение iPhone X, който ще излезе по магазините на 3 ноември. Новият доклад на KGI обаче, повтаря слуховете за производствени проблеми, които вече сме чували и твърди, че преди пускането на устройството на пазара, ще са налични едва 2-3 милиона готови бройки.

Анализаторите посочват недостига на няколко компонента, сред които платки за антената и елементи за широкоъгълната камера, както и инфрачервения проектор за лицево разпознаване, като основните фактори за забавянето на производството. Всъщност до сега имаше много доклади , които предполагаха, че доставчиците на Apple са изправени пред трудности с наличните количества, тъй като iPhone X се отличава с радикалните промени в много от частите, а те не са произведени в достаъчни количества до момента. В някои от изказванията се споменаваше, че производството на 3D сензори е причината за забавянето, но вчерашния доклад на KGI посочва точковия проектор и още няколко компонента. Известният анализатор Минг-Чи Куо пише, че „най-голямото препятствие“ пред iPhone X всъщност е гъвкавата печатна платка за антената му и твърди, че Apple трябва да получи специални материали и премине през строги тестове на процесите, тъй като антената е с много по-високи спецификации, от тази на iPhone 8, или някои от другите модели. Един от доставчиците, Murata, първоначално е планирал да задоволи повечето поръчки за платките, но не е успял да отговори на изискванията на компанията и сега ще се наложи компонентите да бъдат доставени от друг през първите месеци. Широкоъгълната камера се смята за следавщото най-голямо препятствие, като KGI твърди, че камерата на iPhone X използва отделни PCB за телефото и широкоъгълните лещи, което е и разликата в дизайна спрямо телефонте на Samsung, която произвежда платките. Що се отнася до точковия проектор, анализаторите смятат, че предишните проблеми, свързани с откриването на човешко лице при определени условия, вече са решени и доставките ще се повишат значително.

Като имаме предвид, че Apple обикновено продава над 10 милиона устройства само през пъривя уикенд, то наличието на едва 2-3 милиона готови бройки при старта на iPhone X, е малко вероятно да задоволи търсенето. Добрата новина е прогнозата на KGI, че производството на платки и точков проектор, ще може да се увеличи драстично през следващия месец, което ще позволи на компанията да навакса търсенето след пускането на iPhone X на пазара. KGI намали прогнозните си оценки за четвъртото тримесечие от 30-35 милиона до 25-30 милиона единици и предполага, че пратките ще се увеличат с 50% през първото тримесечие на следващата година.