JP Morgan намали оценките си за производството на iPhone X с 25% – от 20 милиона бройки през първото тримесечие, на 15 милиона. Анализаторът Нрачи Чанг, също снижи прогнозите си, при това с цели 44%, като така за второто тремесечие на годината, предполагаемите количества спадат от 18 на 10 милиона.

Що се отнася да продажбите на iPhone като цяло, прогнозата на анализаторите за първото тримесечие също се снижава от 55 на 52 милиона бройки, докато за второто от 45 става 42 милиона.

Когато Apple представи финансовите си резултати в първия отчет, който включваше десетия юбилеен модел, продажбите изглеждаха стабилни, но ако се вземе предвид, че средният приход от устройство е 797 долара, при 755 долара за миналата година, то това означава, че компанията всъщност е продала по-малко телефони.

iPhone X доказа с цената си от 1000 долара, че потребителите са склонни да похарчат много пари за мобилен телефон, но това може би не е достатъчно и Apple трябва да преразгледа ценовата си политика за тази година, ако иска броят продадени устройства да продължи да нараства.

Компанията отбеляза ръст в продажбите на iPad и Apple Watch, като часовникът я превърна в лидер при носимите устройства, заради клетъчната свързаност и респективно независимостта, която осигурява. Въпросът е дали 2018 година ще е именно годината, в която Apple ще предложи още повече иновации в сферата на смартфоните, или ще наблегне отново на високата им цена, примирявайки се със спада в продажбите.